Sloop en bouw Hamelinkstraat gestart
Nog even en dan heeft de Slachthuisbuurt in Haarlem er weer 280 woningen bij! Aan de Schipholweg wordt, in opdracht van Elan Wonen, hard gewerkt aan een nieuwe toekomst voor een groot aantal woningzoekenden. Op dit moment worden de 148 oude woningen gesloopt.

Twee bureau’s, één aanspreekpunt: Krachten bundelen met open vizier
Niet alleen de omvang en verschijning zijn indrukwekkend, ook de aanpak is vermeldenswaardig: Voor de Integrale technische uitwerking van het project (blok 6, 7 en 8) heeft Elan gekozen voor één helder aanspreekpunt. ENZO en FARO hebben de krachten gebundeld in FAZO, een maatschap die als contractnemer de verantwoordelijkheid voor de technische uitwerking én de directievoering draagt. Deze integrale aanpak, waarin planning, constructie, installatie en bouwfysica in één team zijn ondergebracht, is ideaal voor dit soort grote en complexe projecten.

ENZO architectuur en interieur is als ontwerper van de twee woonblokken 7 en 8, en de grondgebonden woningen, op zoek gegaan naar een verbinding tussen stad en dorp. Zo heeft de aanblik van blok 7 en 8 een stedelijke vorm met als blikvanger de grootse entree in de (Harlem) toren. Deze stedelijke hoogbouw loopt via een grote binnentuin, met parkeerplaatsen, over in dorps-aandoende laagbouw aan weerszijden van een knus straatje. Zo ontstaat een levendig straatbeeld met een grote variatie in woningen.

FARO is de architect van het naastgelegen appartementencomplex, blok 6 en van de Hof van Leijh, een bijzonder project met een grote zorgcomponent, dat ook in opdracht van Elan wonen tot stand kwam en in 2020 is opgeleverd. Blok 6 is uitgevoerd in een sprekende rode baksteen, met witte accenten bij de robuuste balkons, die de hoek aan de Schipholweg reliëf en karakter geven. Richting de Hamelinkstraat voegt het pand zich naar de lagere stadsdelen. De entree is, in contrast met het baksteen, fijnzinnig bekleed met verduurzaamd inlands Larikshout: een stijlvolle en warme ontvangst.