In ons ‘Alledaags Utopia’ staat de mens centraal. Voor wie doe je het eigenlijk? We bouwen immers altijd in een omgeving en altijd in samenhang met de maatschappij die ons omringt. Niet voor niets werken we vanuit het bureaumotto: ‘Als je niet voor mensen bouwt, voor wie dan wel?’. Dit is niet alleen van toepassing op de gebouwen die wij ontwerpen, maar ook op de ruimte tussen gebouwen. De openbare ruimte. Daarom ondertekende FARO het manifest ‘De rechtvaardige straat’.

De rechtvaardige straat is gebaseerd op vijf principes die gezamenlijk bijdragen aan een rijke openbare ruimte die ten volle ervaren en benut kan worden door bewoners en gebruikers. Waar niet één activiteit, zoals ons verplaatsingsgedrag, andere activiteiten bedreigt of onmogelijk maakt. In een rechtvaardige straat kunnen jong en oud zorgeloos en gezond leven, is er ruimte voor ontmoeting, kunnen activiteiten plaatsvinden en is er veel groen. De auto staat er niet op de eerste plaats. Met het ondertekenen van het manifest roepen wij – net als alle andere ondertekenaars – beleidsmakers, gemeenten en andere partijen die zich bezighouden met de inrichting van de openbare ruimte op tot een andere manier van denken.

De rechtvaardige straat is een initiatief van Marco te Brömmelstroet en Thalia Verkade en wordt ondersteund door BAM Infra Nederland, in het kader van de leerstoel Urban Mobility Futures.

Foto: Berkenbos, Zuidlaren. Waar de woningen in het bos staan, volledig autovrij, gemeenschappelijk en openbaar toegankelijk. Alledaags Utopia.

Gerelateerde projecten