Dit plan is al in 1995 ontworpen en gebouwd op een vrijwel leeg terrein. Sindsdien heeft de tijd haar werk gedaan en woon je tegenwoordig in een echt bos, met grote volwassen bomen, volledig autovrij, gemeenschappelijk en openbaar toegankelijk. Een sfeervol Berkenbos waarin twaalf blokjes met woningen schijnbaar losjes in de groene ruimte geplaatst zijn. De exacte plaatsing van de blokjes is echter heel precies uitgekiend zodat alle woningen een goede bezonning en lange zichtlijnen hebben. Alledaags Utopia.

  • Programma 51 woningen
  • Opdrachtgever Nijhuis Noord BV
  • Gereed 1995
FARO architecten Berkenbos Zuidlaren 02
Kinderen kunnen hier heerlijk buiten spelen en zijn dan ook altijd buiten te vinden, in plaats van binnen achter de computer. Astrid, bewoner Berkenbos

Ik heb hier altijd een vakantiegevoel. Door het uitzicht over het land, zo’n vrij gevoel geeft dat! Ik loop graag hard en dat kan hier heel goed in de omgeving. Het gemeenschappelijke groen nodigt uit tot gezamenlijke activiteiten, zoals barbecueën, verjaardagsfeesten in de tuin vieren of samen het WK- voetbal kijken. Kinderen kunnen hier heerlijk buiten spelen en zijn dan ook altijd buiten te vinden, in plaats van binnen achter de computer.

00/00
FARO architecten Berkenbos Zuidlaren 05
FARO architecten Berkenbos Zuidlaren 01
FARO architecten Berkenbos Zuidlaren 03
FARO architecten Berkenbos Zuidlaren 04

Altijd vakantie in het Berkenbos

Het ontwerp is rijk aan serres, veranda’s en overhoekse oriëntaties in een ontspannen setting. De eenvoudige hoofdvolumes hebben ieder twee veranda’s naast zich, heel simpel maar wel beeldbepalend. Eén blokje bestaat uit drie koopwoningen van twee verdiepingen óf zes huur-appartementjes van één verdieping. Alle woningen hebben hun voordeur, hun eigen buiten-ruimte en hun berging op de begane grond, droog onder de veranda. De materialisatie van de woningen is ‘‘down to earth’’. De blokjes zijn van rode baksteen, de veranda’s zijn van hout en dakpannen, helder en ‘boers gedetailleerd’. Het ontwerp heeft mogelijk gemaakt, zelfs gestimuleerd, dat bewoners in de loop van de jaren hun eigen woonomgeving verrijken en verlevendigen. Hun timmerwerkjes doen het geheel groeien.