Leuk en informatief stuk in EW Magazine. Met het project Floris in Delft, deden we in 2017 mee aan een pilot van de overheid om de BENG-normen vast te stellen. Tijdens de pilot waren de uitgangspunten strenger dan in de uiteindelijke eisen.

Toen mocht een huis per vierkante meter niet meer dan 50 kilowattuur verbruiken. Dus zijn deze herenhuizen iets beter dan gebruikelijk geïsoleerd en zitten er goede kozijnen in met driedubbel glas. Op het dak liggen zes tot acht zonnepanelen per huis voor stroom, zonnecollectoren voor warm water en buizen voor de balansventilatie. Dit systeem zorgt ervoor dat het evenveel schone lucht van buiten aanvoert als het vervuilde lucht afvoert. Op die manier is het een energiezuinig ventilatiesysteem.

En we hebben, samen met Ballast Nedam Development het experiment kracht bijgezet, met die ene bijzondere gevel, waar van onder tot boven planten ‘uit de muur’ groeien. Via een speciaal irrigatie­systeem krijgen ze water en voedingsstoffen. Om de BENG-normen te halen, was dit niet nodig geweest, maar ze zorgen voor verkoeling, bevorderen de biodiversiteit en ze zuiveren de lucht die door het ventilatiesysteem gaat. En, niet in de laatste plaats: het verovert de harten van vele voorbijgangers!

Het hele stuk in EW lees je hier

Gerelateerde projecten