FARO architecten heeft voor Ballast Nedam Development in totaal 3 projecten ontworpen: Floris, Guldenwater en Gezicht op Delft. Floris is de eerste en kleinste; de woningen hebben elk een eigen ontwerp. Een van de huizen heeft zelfs een volledig groene gevel met levende planten. Het ontwerp in vakken met verschillende beplanting is geïnspireerd op de schilderijen van Mondriaan.

  • Programma 9 Eengezinswoningen
  • Opdrachtgever Ballast Nedam Development
  • Aannemer Ballast Nedam West
  • Gereed 2020
00/00

Van klassiek tot speels en modern

Floris bestaat uit negen verschillende woningen op een flexibel 4-laags casco, waarbij de hoekwoningen echte unica zijn. De 4-laagse plattegronden maken diverse indelingen mogelijk, met wonen over twee verdiepingen, woon-werk woningen of zelfs een B&B.

De gevels hebben allemaal een eigen architectonisch thema en uitwerking. Van klassiek tot speels modern, met een bijzonder pand in industrieel thema op de zuidhoek. De afwisseling zorgt ervoor dat het project zich naadloos voegt in het weefsel van de Coendersbuurt met zijn vele in particulier opdrachtgeverschap ontwikkelde woningen.

De meest bijzondere woning is toch die met de groene gevel. In het ontwerp van de groene gevel, dat tot stand kwam in 2017, het jaar van Mondriaan, is teruggegrepen naar de kenmerkende vlakverdeling waarmee de kunstenaar beroemd werd. De groene gevel zorgt niet alleen voor een bijzondere architectuur, maar stimuleert ook een duurzamere wereld met haar klimaatadaptieve en natuurinclusieve eigenschappen. Zo draagt een groene gevel bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad. Bovendien voelen mensen zich prettiger in een groene omgeving.

De woningen zijn uiteraard gasloos en energieneutraal. Floris ligt tegenover het treinstation van Delft en het oude centrum met alle voorzieningen. Parkeren kan in een collectieve parkeergarage op afstand van de woningen. Hiermee wordt duurzame mobiliteit gestimuleerd, omdat het aantrekkelijker wordt om de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.

Fotografie groene gevel close-up: Vincent Basler