Dinsdag 10 maart vond de feestelijke oplevering van nieuwbouwproject Floris in de grootschalige gebiedsontwikkeling Nieuw Delft plaats. De woningen in het project Floris zijn ontworpen door FARO architecten in opdracht van Ballast Nedam Development en hebben elk een eigen ontwerp. Een van de huizen heeft zelfs een volledig groene gevel met levende planten, het ontwerp in vakken met verschillende beplanting is geïnspireerd op de schilderijen van Mondriaan. Na de spectaculaire onthulling plantte wethouder Martina Huijsmans de laatste plant in de gevel in het bijzijn van de nieuwe bewoners, medewerkers van de bouw en andere betrokkenen.

FARO architecten heeft voor Ballast Nedam Development in totaal 3 projecten ontworpen: Floris, Guldenwater en Zicht op Delft. Floris is de eerste en kleinste, Guldenwater wordt op dit moment gebouwd en de appartementen van Zicht op Delft zijn verkocht en wachten op start bouw.

Floris zijn 9 verschillende woningen op een flexibel 4-laags casco, waarbij de hoekwoningen echte unica zijn. De 4-laagse plattegronden maken diverse indelingen met wonen over 2 verdiepingen, woon-werk woningen of zelfs een B&B mogelijk. De gevels hebben allemaal een eigen architectonisch thema en uitwerking van klassiek tot speels modern met een bijzonder pand in industrieel thema op de zuidhoek. De afwisseling zorgt ervoor dat het project zich naadloos voegt in het weefsel van de Coendersbuurt met zijn vele in particulier opdrachtgeverschap ontwikkelde woningen.

De meest bijzondere woning is toch die met de groene gevel. In het ontwerp van de groene gevel, dat tot stand kwam tijdens het jaar van Mondriaan: 2017, is teruggegrepen naar de kenmerkende vlakkenverdeling waarmee de kunstenaar beroemd werd. De groene gevel zorgt niet alleen voor een bijzondere architectuur, maar stimuleert ook een duurzamere wereld door de klimaatadaptieve en natuurinclusieve eigenschappen die het in zich draagt. Zo draagt een groene gevel bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving.

De woningen zijn uiteraard gasloos en energieneutraal. Floris ligt tegenover het treinstation van Delft en het oude centrum met alle voorzieningen. Parkeren kan in een collectieve parkeergarage op afstand van de woningen. Hiermee wordt duurzame mobiliteit gestimuleerd, omdat het aantrekkelijker wordt om de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.

00/00

Gerelateerde projecten