Onder grote belangstelling vond maandag de informatie-avond plaats voor geïnteresseerden in het Ringerskwartier in Alkmaar. Het Ringerskwartier is onderdeel van Overstad, een modern stuk stad dat zich, aan de overkant van het Noordhollandsch kanaal, tegen de binnenstad aanvleit.

Het historische monument van de Ringers chocoladefabriek zal in ere worden hersteld. Dit vormt de kern van het plan. Vier woontorens met in totaal 280 woningen komen in een omarmende beweging om het gebouw heen. Wonen, werken en winkelen, dat zijn de functies die hier een plek gaan krijgen.

FARO ontwerpt een van de centraal gesitueerde, lagere woontorens. Het eigenwijze broertje van de grotere bakens aan weerszijden van het gebied. Het houdt zich markant staande door de lichte variant baksteen en de afwijkende rondingen, die ook zijn doorgevoerd in de balkons.

Ook bedenkt FARO een mooie, natuurinclusieve oplossing voor maar liefst 225 parkeerplaatsen. Deze 3 laags parkeergarage, bovenop een commerciële plint, zal volledig door weelderige plantengroei worden omhuld. Het groen absorbeert geluid, zuivert de lucht en bevordert de biodiversiteit. Ook het dak van de garage, de ‘vijfde gevel’ die straks voor veel omwonenden het uitzicht vormt, zal veranderen in een groene oase.

Op dit moment is het voorontwerp voor het Ringerskwartier goedgekeurd. Volgens planning komen de woningen in 2022 in de verkoop. Bekijk hier de video over de plannen, waarin alle betrokken partijen aan het woord komen.

00/00