Het Ringerskwartier is een modern stuk stad dat zich, aan de zonnige zijde van het Noordhollandsch kanaal, tegen de binnenstad aanvlijt. Het historische monument van de Ringers chocoladefabriek, dat volledig zal worden hersteld en in transitie gaat, vormt het stralende middelpunt van het plan. Vier woontorens met in totaal 280 woningen komen in een omarmende beweging om het gebouw heen.

  • Programma 36 woningen en een drielaagse parkeergarage met 225 parkeerplaatsen
  • Opdrachtgever BPD
  • Gereed Omstreeks 2024
00/00

Markant wonen op historische grond

Wonen, werken, winkelen en recreëren, dat zijn de functies die hier een plek gaan krijgen. FARO ontwerpt een van de centraal gesitueerde, lagere woontorens. Het eigenwijze broertje van de grotere bakens aan weerszijden van het gebied. Het houdt zich markant staande door de lichte variant baksteen en de afwijkende rondingen, die ook zijn doorgevoerd in de balkons. In de baksteen zijn twee richtingen te herkennen: een horizontale geleding aan de zijkanten, die de rondingen begeleidt en een verticale geleding in het midden die het gebouw stevig op de grond verankert.

De woningen vormen een ingenieuze stapeling van verschillende typen, zoveel mogelijk gericht op het mooie uitzicht van de stad.

Het gebouw herbergt ook de onderdoorgang, die de Noorderstraat verbindt met het levendige Ringersplein. Deze ruime passage, die door de geleding in het gebouw een natuurlijk accent krijgt, is met veel aandacht voor sfeer en veiligheid vormgegeven.

Ook bedenkt FARO een mooie, natuurinclusieve oplossing voor maar liefst 225 parkeerplaatsen. Deze bovengrondse, 3 laags parkeergarage, bovenop een commerciële plint, zal volledig door weelderige plantengroei worden omhuld. Het groen absorbeert de geluiden van de langsgelegen Noorderstraat. Het zuivert de lucht, bevordert de biodiversiteit en vormt een fraai decor dat met de seizoenen mee verandert. Ook het dak van de garage, de ‘vijfde gevel’ die straks voor veel omwonenden het uitzicht vormt, zal veranderen in een groene oase.

De garage loopt door onder de woontoren. Hier zorgen stalen lamellen voor de nodige luchttoevoer, terwijl ze het licht van koplampen in de avond goed filteren. Daarbij laten ze op subtiele wijze zien dat op deze etages een andere functie dan wonen is gesitueerd. Architectonisch is de vorm van de woontoren dominant: met de helderheid van het lichte verticale volume, dat tussen het horizontale groen en oranje van de parkeergarage visueel op de grond landt.

Beelden: BPD en FARO