Ingetogen gebouw met innovatieve oplossingen
Voor de uitwerking van De Nieuwe Geus konden we rekenen op het BIM-protocol van FARO Engineering. Dit stelde ons in staat om innovatieve en praktische oplossingen te bieden voor constructieve uitdagingen. Dat we het model van de constructeur aan ons eigen BIM-model koppelden droeg daar zeker aan bij.
Complexe bouwwerkzaamheden
Maar wat zijn die innovatieve oplossingen dan? Bijvoorbeeld de uitwerking van het parkeerdak. Door de beperkte ruimte op de kavel bleek er namelijk geen andere mogelijkheid dan het dak van de parkeergarage pas als laatste aan te brengen. Niet ideaal natuurlijk. Maar dankzij ons BIM-model konden we de aansluiting van het dak met de binnengevels gedetailleerd uitwerken, zowel constructief als bouwkundig. Zo kan de constructie achteraf alsnog goed waterdicht worden gemaakt.
Regenwateropvang
Bijzonder aan De Nieuwe Geus is de manier waarop regenwater wordt opgevangen. Het dak van de zesde verdieping en het dak van de parkeergarage zijn namelijk ingericht als retentiedak. Vele kratten vormen hier samen een waterbuffer. De substraatlaag op de kratten wordt afgedekt met een sedumlaag (zesde verdieping) of een daktuin (parkeergarage). Zo kan De Nieuwe Geus regenwater bergen en geleidelijk afvoeren, ook bij hevige regenbuien. Daarmee voorkomen we dat er schade ontstaat aan het gebouw en dragen we bij aan een klimaatbestendige stad.
Geluidwerend raamsysteem
Ook het geluidwerende raamsysteem van De Nieuwe Geus is bijzonder. Niet onbelangrijk, want de appartementen liggen deels aan een drukke verkeersweg en binnen de geluidszone van industrieterrein Westpoort. Daarom pasten we zogenaamde ‘harbour fensters’ toe. Dit is een dubbel raamsysteem, dat tevens dienst doet als gebouwgebonden geluidsscherm. Het systeem biedt verblijfsruimten de mogelijkheid om toch te ventileren, zonder dat er geluidshinder ontstaat. Bewoners kunnen daarmee optimaal genieten van hun woning.