In Fortunapark staan gezondheid, collectiviteit en betrokkenheid centraal. Een sociaal groen woonlandschap voor mens, plant én dier waar ontmoeting op elk niveau wordt gestimuleerd. Een bestaand wilgenbosje vormt de kraamkamer van het groene plan dat we samen met ZUS en Juli ontwerpen. We dunnen het uit, versterken het en vullen het aan tot een bijzonder wilgenlandschap. De apotheose wordt gevormd door de toren bij de stadsentree waar het landschap omhoog beweegt naar de daktuin met bomen.

  • Programma 139 eengezinswoningen en 96 appartementen
  • Opdrachtgever Timpaan & Ouwehand
  • Aannemer Ouwehand Bouw
  • In samenwerking met ZUS stedenbouw - landschap, Juli Ontwerp
  • Gereed Verwacht 2026
  • Co-makers AW-groep, Merosch, Kuiper Compagnons, Sweco
00/00

Wonen in het landschap

Fortunapark omvat 235 woningen voor alle doelgroepen, met een kleine 100 appartementen waarvan 50 sociale huurwoningen. Tussen de appartementen, op een grote parkeervoorziening, maken we een openbare daktuin en groene binnentuin met moestuin. Zo ontstaat bij de appartementen een ontmoetingshotspot waar bewoners elkaar als vanzelf tegenkomen.

Als icoon van de wijk ontwierpen we bij de entree van Vlaardingen een 14 lagen tellende toren. Tussen twee chique baksteenschijven is er per drie verdiepingen een grote, groene collectieve tuin. Het groen van de buurt loopt als het ware over het gebouw omhoog met als ultiem hoogtepunt een daktuin met bomen.

Het landschap is vanuit de woningen niet alleen zichtbaar, het is ook voelbaar en bruikbaar. Zo sluit bijvoorbeeld het collectief-publieke landschap direct aan bij het ruime privé-terras. In woonclusters van 15 tot 25 wooneenheden komen bewoners gemakkelijk in contact met elkaar. Je woont er niet tegenover, maar mét elkaar. Dit wordt nog eens versterkt doordat bewoners de openbare ruimten in co-creatie met elkaar ontwikkelen.

De woonblokken openen zich naar het landschap waar ze aan grenzen: het open veld, het water en het bos. Het middenblok herbergt enkele bijzondere voorzieningen, zoals een buurtkamer met ruimte voor buurtactiviteiten, een buurtschuur en een grote parkeergarage met daktuin.

De architectuur en materialisatie ondersteunen het groene landschap. Denk aan: ingetogen, lichte en aardse tinten, veel gebruik van hout en karaktervolle bakstenen. De baksteenarchitectuur geeft de entrees van de woningen een stoere en herkenbare uitstraling. Gevels die aan het landschap grenzen bestaan juist uit hout in natuurlijke tinten.

We zorgden ervoor dat alle woonblokken en woningen in architectonisch opzicht een familie vormen, met onderlinge verschillen zoals in elke familie. Iedere individueel blok is herkenbaar aan een eigen gevelcompositie. Daarnaast krijgen de entrees van de woningen een met plantenbakken, bankjes en grote raamkozijnen een intieme, open, uitnodigende uitstraling.

In Fortunapark kun je toekomstbestendig en klimaatadaptief wonen. Natuurinclusiviteit is hier een uitgangspunt. De woningen zitten bomvol slimme en duurzame oplossingen. Zo bieden de platte daken van de woonblokken volop ruimte voor groen – en dus verkoeling – en PV-panelen. De woningen zijn niet alleen energetisch goed, ook betaalbaarheid en comfort voor de bewoners hebben een prominente plek in het ontwerpproces.