Haarlem Buiten is een fantastische plek op de ontmoeting van het Spaarne en de Ringvaart, in het zuidelijkste puntje van de gemeente Haarlem. Wibaut en AIVM hebben het voormalige Tjaden terrein in het voorjaar van 2017 verworven, met als doel het bedrijfsterrein, dat al 20 jaar buiten gebruik is, te herontwikkelen tot een hoogwaardig woonmilieu. De schaal en typologie van de oorspronkelijke bebouwing en de losse industrieverkaveling zijn vertaald in gebouwen met wisselende kaprichtingen en verspringende gevellijnen.

  • Programma 32 koopwoningen
  • Werkzaamheden stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan, inrichtingsplan, architectonisch plan en bouwkundige uitwerking
  • Opdrachtgever Wibaut, AIVM
  • Aannemer Bouwgroep Horsman & Co
  • In samenwerking met Van Rossum (constructeur)
  • Fotografie Hans Peter Föllmi
  • Gereed 2023
00/00

Maatwerkoplossingen voor individuele wensen

Het project bestaat uit 32 koopwoningen, verdeeld over 11 gebouwen. Daarbinnen ontwierpen we een rijk palet van maar liefst 9 verschillende typen. Weinig repetitie dus en dat maakt het een uitdagend project. Ook de vier verschillende begane grond vloerniveaus, aansluitend op de hoogteverschillen in het terrein, vroegen om de nodige creativiteit. Zo maakten we van de nood een deugd, want de split levels bieden veel mogelijkheden voor een speelse indeling met natuurlijke overgangen.

In dit project hebben we zoveel mogelijk aangesloten op de individuele wensen van de kopers. Omwille van de rust en eenheid is voor de gevels het architectonische ontwerp gevolgd, maar voor de indeling van het interieur is maximale vrijheid geboden. Dit betekende maatwerk op het gebied van installatie en constructie van bijvoorbeeld schachten en kanalen. Daarbij bleek BIM weer een onmisbare tool voor het krijgen van inzicht en het steeds behouden van overzicht over het geheel.

Engineering
Constructeur Van Rossum, met wie we soepel hebben samengewerkt, leverde de modellen aan, die wij na controle in het BIMmodel hebben ingevoerd. Ogenschijnlijk simpele zaken, zoals de grote overstekken en het extra frame, dat bij de loodswoningen voor de achtergevel hangt, bleken nog best een uitdaging. Maar dankzij BIM is dat allemaal boven verwachting mooi uitgeconstrueerd.

Daarnaast is het BIMmodel in dit project voornamelijk gebruikt voor clashcontroles en voor het genereren van de tekeningen en constructiedetails voor de bouw. En natuurlijk gebruikten we de output ook voor de Artist Impressions en maakten we een mooie 3D visualisatie.

Saneren
Het voormalige industriegebied is eerst grondig gesaneerd. De oude vervallen panden zijn gesloopt en het aanwezige asbest is zorgvuldig verwijderd. Alle sloopmaterialen zijn gescheiden voor recycling. Daarna kon AW vessies met groot materieel aan de grondsanering beginnen. Laagje voor laagje is het terrein afgegraven en zijn de verontreinigingen verwijderd. Tot slot is er een schone leeflaag aangebracht.

Energiehuishouding
Conform de nieuwe eisen van de gemeente worden de woningen gasloos uitgevoerd. Dat is gerealiseerd door de woningen goed te isoleren en ze te voorzien van duurzame installaties, waardoor ze vergaand in hun eigen energiebehoefte voorzien. Ze zijn uitgerust met individuele warmtepompen, PV panelen en WTW (warmte terugwinning) installaties. Ze hebben een EPC-waarde van 0,0. De woningen zijn per type bovendien zo ontworpen dat de hoge zomerzon zoveel mogelijk wordt tegengehouden terwijl de lage winterzon de woningen wel opwarmt.