Waar hebben jonge gezinnen, die graag in de stad willen (blijven) wonen behoefte aan? Deze vraag hebben we onszelf gesteld bij de start van dit project. De belangrijkste bron van inspiratie werd, in een volwassen invulling, de wereld van het kind. Het resultaat? Speelse hoogteverschillen, spannende doorkijkjes en vergezichten en vooral ook: veel groen. Het gebouw ademt met zijn hallen, corridors, glaspartijen en trappen veel licht, lucht en ruimte.

  • Programma 85 appartementen, kinderdagverblijf met BSO, commerciële ruimte en horeca, collectieve fietsenstalling, 2-laagse pakeerkelder
  • In samenwerking met Van Bergen Architectura
  • Opdrachtgever POKE Ontwikkeling | BuildingForLife
  • Aannemer Heutink
  • Constructeur Van Rossum
  • Co-makers Dijk & Co (daktuin ontwerp) | Buro Bouwfysica | Woodteq (houtconstructies)
  • Gereed Omstreeks 2024
  • Verkoop via KRK Makelaars
00/00

De wereld van het kind als uitgangspunt

Het programma
De 85 kleine en grote koopwoningen in de vrije sector dragen bij aan een gevariëerd aanbod in de buurt. Het gebouw verbindt de Cornelis Lelylaan met het Schielandplein, door een goed doordachte, flexibele plintinvulling en diverse collectieve ruimtes, zoals een BSO kinderdagverblijf en horeca. Daar bovenop de woningen, met op het zuiden georiënteerde buitenruimtes. Bewoners delen een gemeenschappelijke werk- en huiskamer en een avontuurlijke, activerende traptuin.

De Bewegende Stad
Het gebouw is een direct antwoord op de Bewegende Stad: Een programma van Gemeente Amsterdam waarin bewegen, en het stimuleren hiervan, als een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse leven wordt gezien.

In dit gebouw hebben we handig gebruik gemaakt van het aanwezige hoogteverschil op de locatie. Het gebouw beweegt mee en reageert op dat hoogteverschil. Tikkertje Trap is een stoer volume, op een stoere locatie. In en rondom dit volume is een luchtig uitwaaierend stelsel van trappen, hallen, privé- en collectieve tuinen, een binnenstraat en galerijen uitgerold. Een bewegende stad, die beklim- en beleefbaar is.
De centrale entreehal, met haar warme zuidelijke lichtval, is de plek waar je gezamenlijk binnenkomt, overal doorzichten hebt en er altijd wat te beleven valt. Je zet hier je fiets weg, gaat naar je woning of even het plein op. Ga je op pad met de auto? Ook voor de parkeerkelder maak je hier de overstap.

Traptuin
Langs de zuidgevel klimt een getrapte tuin omhoog. Deze tuin is toegankelijk voor alle bewoners. Door de speelse hoogteverschillen ontstaan er zeer diverse plekken, onderling verbonden met trappen en een glijbaantje voor de kinderen ernaast. De niveaus vullen zich met picknicktafels, moestuintjes, de zandbak en zomers een opblaas zwembadje. De materialen zijn natuurlijk gekozen: Zo veel mogelijk ‘tuin’, met veel groen. Waar de tuin het trappenhuis van de centrale hal ontmoet, ontstaat als vanzelf sociale interactie. Hier komt de kitchenette. Heb je een feestje, dan vier je het hier!

Het groen is een ontwerp van bureau Dijk&Co en bloeit met de seizoenen mee, waardoor het altijd een levendig karakter heeft. Het gebouw is voorzien van een geïntrigeerd irrigatiesysteem zodat wat groen is, ook groen blijft.

Beeld: WAX en FARO