In een bijzondere samenwerking met drie woningcorporaties, bouwers en architectenbureaus én de gemeente Amsterdam ontwierp FARO het stedenbouwkundig plan - en diende we zeven maanden later de omgevingsvergunning in - voor Brasa Village in Amsterdam. Deze nieuwe flexwoningen wijk aan het Brasa Park in H-buurt Zuid bestaat uit 520 woningen, communityruimtes, voorzieningen en een landschappelijke inrichting. Voor Eigen Haard, Ymere en Rochedale ontwierp FARO daarnaast in nauwe samenwerking met Homes Factory 170 woningen.

  • Programma 170 woningen, bedrijfsruimte en gemeenschappelijke woonkamer
  • Werkzaamheden Stedenbouw samen met de Gemeente Amsterdam. Architectuur: ontwerp 5 blokken met in totaal 170 woningen. Engineering i.s.m. Homes Factory
  • Opdrachtgever Stedenbouw: Ymere, Eigen Haard, Rochdale. Architectuur en Engineering: Homes Factory
  • Aannemer Homes Factory Breda
  • In samenwerking met: Nieman Raadgevend Ingenieurs, Van Boxsel engineering, Van Rossem Raadgevend Ingenieurs, Drietech & Verhoef Ingenieursbureau, Groot Lemmer houtconstructies, Homes Factory, Ru+Pa, Moos, Concrete
  • Gereed Q1 2025
00/00

Het hart van de nieuwe Amsterdamse wijk is het Brasa Park, een oase van groen en rust. Onze focus lag op het creëren van een harmonieuze verbinding tussen de nieuwe tijdelijke woningen (voor een periode van 15 jaar) en de natuurlijke omgeving. Door de verkavelingsprincipes van de flexwoningen parametrisch te analyseren, hebben we de optimale haalbaarheid en aantallen woningen onderzocht. De kwaliteit van de buitenruimtes en de naadloze verbinding met het Brasa Park waren hierbij leidend.

In nauwe samenwerking met aannemer Homes Factory hebben we vijf bouwblokken ontworpen met in totaal 170 flexwoningen. Deze bouwblokken zijn ontworpen met het oog op het versterken van de verbinding van de zonnige buitenruimtes en de prachtige uitzichten op het Brasa Park en de collectieve binnenruimtes.

Respect voor de natuurlijke context vormt de basis van ons ontwerp. De vorm van de gebouwen past naadloos in het stedenbouwkundige plaatje en benadrukt de kwaliteiten van de buitenruimtes. Elk bouwblok wordt gekenmerkt door een aantrekkelijke brede houten galerij die tevens dienstdoet als buitenruimte voor de bewoners. De gevels zijn vervaardigd van duurzaam bamboehout en de galerijen van fsc-gecertificeerd azobéhout. Kortom een perfecte symbiose tussen architectuur en natuur.

Opvallend aan dit project is de introductie van nieuwe standaard woningtypen, ontwikkeld i.s.m. Homes Factory, die voldoen aan de hoogste woonstandaarden en zijn gebaseerd op de FLX-standaarden van NH-Bouwstroom. Tachtig procent van de flexwoningen is gestandaardiseerd als tweekamerwoningen van 38m², de overige twintig procent is een mix van studio’s en twee- of driekamerwoningen. Deze gestandaardiseerde aanpak stelt de maker in staat om efficiënt te produceren en tegelijkertijd uitzonderlijke kwaliteit te bieden.

Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van onze aanpak. Het modulaire bouwproces minimaliseert de impact ter plaatse en versnelt de bouwtijd. Door de woningen volledig in de fabriek te vervaardigen wordt de ecologische voetafdruk verminderd. Over 15 jaar kunnen ze zelfs worden verplaatst met minimaal materiaalverlies, waardoor ze scoren op circulariteit. De keuze voor duurzame materialen en slimme bouwsystemen zorgt voor lage MPG-berekeningen, wat bijdraagt aan onze groene visie.