Stel je voor: klein is groot genoeg voor jou. Dit ‘Tiny house’ genaamd TinyTIM gebruikt weinig grondstoffen, is zuinig met energiegebruik en heeft lage woonkosten. Als je Tiny gaat, kies je voor ‘less is more’. Je kiest slimmere alternatieven voor de reguliere oplossingen. De vraag is hoe dit kan met behoud van kwaliteit en comfort.

  • Programma Zelfvoorzienend tiny house
  • Opdrachtgever FARO architecten
  • Aannemer C. Van der Grift BV
  • Gereed 2016
FARO architecten Tiny Tim 04
De autarkische Tiny TIM heeft mede als doel om aan te tonen dat het kan, dat er meer mogelijk is dan mensen denken. Dante Föllmi

Vanuit mijn studie Future Planet Studies werd ik constant geconfronteerd met wat je doet en dat onze manier van leven vervuilend is. Vanuit daar is mijn interesse voor een zelfvoorzienende levensstijl ontstaan, waarbij je zo min mogelijk milieu impact hebt. Ook omdat ik geloof dat het niet eens heel moeilijk is. Dat was een belangrijke motivatie. De autarkische Tiny TIM heeft mede als doel om aan te tonen dat het kan, dat er meer mogelijk is dan mensen denken.

00/00
FARO architecten Tiny Tim 05
FARO architecten Tiny Tim 03
FARO architecten Tiny Tim 01
FARO architecten Tiny TIM

Timber Independent Mobile

Tiny TIM functioneert als een duurzaamheidslab voor FARO. Hoe kan je slimmer omgaan met water, energie, grondstoffen en afval? En op welke manier kan je de CO2 uitstoot verminderen? Tiny TIM model XS heeft 13 m² vloeroppervlak. Het ruimtegebruik moet dus slim en efficiënt. Tiny TIM is mobiel en kan eenvoudig op een vrachtwagen vervoerd worden.

De Tiny TIM is 90% van hout. Naast de opslag van CO2 heeft hout nog meer pluspunten: hout is licht, ademt, isoleert, is sterk en is multifunctioneel.

De gevel van de Tiny TIM is van gebrand hout: Shou Sugi Ban, letterlijk ‘gebrande cipres’. Het is een traditionele Japanse techniek waarbij naaldhout aan één zijde gebrand wordt. De koollaag beschermt tegen ongedierte, is waterafstotend en brandvertragend. Schilderen is niet nodig! De kozijnen zijn van Accoya gemaakt. Dit met azijn behandelde hout is net zo goed als tropisch hardhout, maar veel duurzamer en ook hier is schilderen niet nodig. De Tiny TIM is gebouwd met een bouwpakket van Structural Insulated Panels. Het lichte gewicht en de sterkte van SIP-panelen, maken het mogelijk om licht te bouwen.

Onafhankelijk zijn en autarkisch bouwen lijkt iets voor verre landen. Maar ook in Nederland komt het voor om het zonder aansluitingen te willen doen. De Tiny TIM gaat verder dan veel mobiele concepten. Zij maken gebruik van gasflessen, dieselgeneratoren en chemische toiletten. Voor de Tiny TIM is dat niet duurzaam genoeg. De Tiny TIM is bijna het hele jaar duurzaam en autarkisch op het gebied van water en energie. Een klein stuk gevel van ruim 6 m² met een stelsel van plantenbakken en watertanks is ruim voldoende om van douchewater, afwaswater en urine weer schoon drinkbaar water te maken.

Op het beperkte dakoppervlak oogsten Hybride panelen (PVT) op 3 manieren energie: via zonnecellen (PhotoVoltaïsch) en via een combinatie van warm water en lucht. Gesteund door een klein warmtepompje wordt energie opgeslagen in een buffervat met 500 liter water voor verwarming en voor warm tapwater. In Accu’s wordt overtollige elektriciteit opgeslagen voor ‘s avonds en minder zonnige dagen.

Met alle kennis van Tiny TIM XS is een groter model van 27 m2 ontwikkeld dat nog beter presteert in de zon-arme seizoenen.

Inter­esse in een eigen Tiny TIM? Kijk op de web­site van Tiny TIM of neem con­tact met ons op: info@​tinytimhouse.​nl.