Niet voor niets is ons motto: ‘Als je niet voor mensen bouwt, voor wie dan wel?’ FARO bouwt met plezier voor én met mensen. Graag horen we van hen hoe zij de samenwerking met ons hebben ervaren of wat bijvoorbeeld een bewoner vindt van een door ons ontworpen woning. Daarom zijn we op pad gegaan om opdrachtgevers, bouwers en gebruikers hierover te interviewen!

Deze interviews delen we graag: deze keer spraken we met Josien Blöte, bewoonster van het project Mahonie in Amsterdam.

Deelwoningen voor jongeren in de Amsterdamse Houthaven
Sinds januari 2023 woont Josien Blöte op het Memeleiland, het prachtige wooneiland gerealiseerd op het terrein van de voormalige houthandel aan het IJ. FARO ontwierp hier voor Woonstichting Lieven de Key een woonblok met 65 sociale huurwoningen, bestemd voor jongeren van 18-27 jaar. Josien is een van de gelukkigen die een woning wist te bemachtigen, ze behoort tot de eerste groep bewoners.

“Je kon de woning vooraf niet bezichtigen, er waren alleen sfeertekeningen. Ik kreeg informatie over het project en een plattegrond. Ik weet nog dat ik de sleutel kreeg en hier binnenkwam en dacht: dit kan niet, het is zo groot en zo nieuw en dat voor die prijs! Het was toen nog helemaal kaal. We hebben alles zelf ingericht en stukje bij beetje werd het steeds meer ons huis.”

Ontwerp
Elke woning heeft 3 wooneenheden met eigen douche en toilet en een gemeenschappelijke woonkeuken met balkon. “Het bijzondere is dat je weliswaar samenwoont – je deelt de keuken/woonkamer – maar het is toch heel privé. Als je alleen wilt zijn dan kun je je terugtrekken en je hebt een eigen badkamer. Ik maak veel gebruik van de woonkeuken. Ik hou erg van koken en kook elke avond voor mezelf. Het is een heel lichte en open ruimte. Ik werk hier ook aan mijn laptop. Deze ruimte draagt echt bij aan het sociale contact, als je elkaar tegenkomt klets je wat of je kookt of eet samen. In de zomer hebben we heel veel gebruik gemaakt van het balkon, lekker samen een wijntje drinken en uitkijken over het water.”

FARO liet zich bij het ontwerp van Memeleiland inspireren door de statige allure van de woningen uit het begin van de vorige eeuw en gaf hier een hedendaagse interpretatie aan. “Het geeft me het idee dat ik in een vernieuwde grachtengordel zit, de nieuwe luxe versie ervan. Het is ook duurzaam, er zitten bv. gaatjes in de wand waar bijen kunnen wonen. Dat waardeer ik heel erg.” Behalve met de gezamenlijke woonkeuken en het balkon werd in het ontwerp ook rekening gehouden met andere collectieve ruimten voor ontmoeting en gezamenlijk gebruik. “Eerst was hier voor de deur nog een berg zand. Iedereen ging daar afgelopen zomer barbecueën en picknicken (lacht). Kortgeleden is de verbinding naar het IJ gemaakt zodat het water erin kon stromen en nu wordt een kade voor gezamenlijk gebruik gerealiseerd. Ook is er een inpandige fietsenstalling waar je met een chipje in kunt. Daar wordt veel gebruik van gemaakt, er staan maar weinig fietsen op straat. Op een gegeven moment ging ik wandelen en kwam ik erachter dat hier best veel te beleven is. Er is een jeu de boules baan en er zijn wat cafétjes en koffietentjes. Het is echt een buurtje. Er worden buurtfeesten georganiseerd en mensen van dit gebouw passen op kinderen van mensen in de gebouwen hiernaast.”

Lot uit de loterij
Voor Josien voelt deze woning als een lot uit de loterij. “Echt heel veel mensen hebben zich ingeschreven. Het komt nooit voor dat je voor zo weinig geld zo’n mooie woning krijgt aangeboden met zulke goede voorwaarden. Wat overigens normaal zou moeten zijn, maar dat is het helaas niet. De enige voorwaarde is dat je niet te veel moet verdienen en niet ouder bent dan 27 jaar.

Het uitzicht is prachtig. We zitten aan het IJ, ons raam en balkon grenzen direct aan het water. We hebben een heel wijds uitzicht, dat ruimtelijke heb je eigenlijk nergens in Amsterdam omdat het overal is volgebouwd. Hier kijk je over het water, zie je bootjes en in de verte zie je Noord liggen. In de nacht is het ook heel mooi, dan zie je al die kleine lichtjes, dat is lekker rustgevend en je hoort het water kabbelen. Wat me vooral heel erg aanspreekt is dat ik binnen 10 minuten in het centrum ben, maar hier helemaal in rust. Alles is hier nieuw, het is mooi en werkt goed. Ik heb nog nooit zo mooi gewoond!”