Op de plek die tot het begin van deze eeuw het domein was van een bedrijvige houthandel, ontstaat nu een prachtig wooneiland. FARO ontwierp hier, op Memeleiland in de Houthaven, een woonblok dat letterlijk met de voeten in het water staat, met weids uitzicht over het IJ.
In het beeldkwaliteitsplan van Sjoerd Soeters is gekozen voor het thema ‘Deftige dames’. Het refereert aan de statige allure van woningen uit het begin van de vorige eeuw.

  • Programma 65 sociale huurwoningen
  • Opdrachtgever Woonstichting de Key
  • Aannemer Hillen & Roosen
  • BIM protocol FARO en Hillen & Roosen
  • Bouwfysica Cauberg Huygen
  • Installatie-advies Adviesbureau Bongers Jansen
  • Gereed 2022
00/00 Bekijk in AR
  1. Installeer op je mobiel eenmalig de Augment app
  2. Scan met je camera de QR-Code
  3. Kies > view in your space
  4. Richt op een leeg oppervlak en klik om het model te plaatsen

Statige allure uit de vorige eeuw

FARO maakte hiervan een hedendaagse interpretatie. Witte accenten bepalen het straatbeeld: witte erkers en balkons, witte dakranden, kozijnen, strepen en stippen. De panden zijn architectonisch familie, maar hebben elk een eigen specifieke oplossing voor raamindeling, plint, dakrand en ornamentiek. De accenten zorgen voor een speelse afwisseling, maar vormen tegelijkertijd de verbinding in het geheel. In het oog springende koppen zorgen voor een duidelijke beëindiging van het blok en een oriëntatie op het grotere geheel van de Houthavens.

Door de situering van de stoere witte entree en beeldbepalende loggia’s aan de zijde van de Koningsbergenbrug, vindt het blok op natuurlijke wijze aansluiting bij de omliggende straten. Het pand aan de tegenovergestelde zijde heeft een meer vrouwelijke touch, met haar golvende dakrand en speelse witte stippen.

Sociale verbinding
Het blok bestaat uit 65 sociale huurwoningen voor jongeren. Elke woning heeft 3 wooneenheden met eigen douche en toilet en een gemeenschappelijke woonkeuken met balkon. Per portiek worden 9 tot maximaal 14 woningen ontsloten, wat het beheer vergemakkelijkt. Ook zal het overzichtelijke aantal bewoners per portiek de sociale verbinding ten goede komen. Bewoners kennen elkaar beter en dat stimuleert het gevoel van verantwoordelijkheid voor de omgeving. Tel daarbij op het levendige straatbeeld dat ontstaat door de vele entrees. Daarmee heeft deze buurt alles in zich om een fijne woonplek te zijn.

Per portiek is ook de Amsterdamse opgave van het stallen van fietsen geïntegreerd opgelost, met een App waarmee bezoekers toegang kan worden gegeven.
Aan de voorzijde grenst het blok aan een autoluw gebied met een parkstrook. Aan de achterzijde ligt het blok aan het water. Een groot deel van de kade zal worden ingericht als collectieve buitenruimte, zodat alle bewoners plezier hebben van het water.

Duurzaamheid
Het gebouw voldoet aan de strenge EPC eis van 0,2 die door de Gemeente wordt gehanteerd voor alle ontwikkelingen in de Houthaven. Hiertoe is het gebouw aangesloten op het stadswarmte- en koudenet. Het dak ligt vrijwel geheel vol met PV panelen.
Duurzaamheid betekent ook: kunnen inspelen op veranderingen in behoefte en doelgroep in de tijd. Programmatisch kunnen de woningen in de toekomst makkelijk worden omgebouwd naar ruime appartementen voor andere vormen van bewoning. Ook is in alle portieken ruimte gereserveerd voor de toekomstige plaatsing van een lift.