De oplevering van een project is altijd bijzonder, maar de oplevering van flexproject Oostertuin in Nieuw-Vennep was extra feestelijk! Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bezocht het project afgelopen maandag om de permanente kwaliteit van de verplaatsbare woningen met eigen ogen te zien. FARO’s Khalil Kotaesh sprak met de minister over het proces en het ontwerp van de modulaire woningen. In de avond hieven wij in ons kantoor op landgoed De Olmenhorst samen met het projectteam het glas op een succesvol en innovatief ontwerpproces met een fantastisch resultaat. 

Tijdens zijn werkbezoek ging de minister in gesprek met wethouders Jurgen Nobel (bouwen) en Marjolein Steffens (wonen), Ymere-bestuurder Erik Gerritsen, Ymere-projectleider Charlotte Meulenbelt, Susanne Swinkels van Homes Factory en ontwerper Khalil Kotaesh van FARO. De uitstraling en architectuur van de woningen sprak de minister bijzonder aan. Khalil lichtte toe dat we de modulaire woningen een duurzaam hoge kwaliteit hebben meegegeven. De gevels zijn namelijk gemaakt van bamboe: de snelst groeiende plant op aarde en in overvloed beschikbaar. Bovendien op het gebied van CO2-opslag één van de beste materialen. “Maar”, benadrukte hij, “we zijn er nog niet hoor. In de projecten waaraan we werken blijven we op zoek naar nóg duurzamere materialen en bouwvormen”.

Khalil wees de minister ook op het sociale aspect van het ontwerp. “De 60 bewoners van de nieuwe, permanente flexwoningen kunnen gebruik maken van diverse ontmoetingsruimten. Daarmee willen we het gemeenschapsgevoel versterken. En de brede, houten galerijen functioneren naast ontsluitingsruimte ook als ontmoetingsruimte. De bankjes nodigen uit om een praatje met elkaar te maken”.

Dat Khalil minister De Jonge alle ins en outs over de architectuur van Oostertuin kon vertellen is niet voor niets. Binnen het ontwerpteam van FARO is hij intensief betrokken geweest bij de uitwerking van Oostertuin. Hoe dit zo kwam? Als Syrische vluchteling nam hij in 2017 deel aan een projectatelier met en voor spoedzoekers, georganiseerd door de gemeente Haarlemmermeer en Ymere. Ook FARO nam hieraan deel en van het één kwam het ander: door dit atelier werkt Khalil inmiddels al jaren bij FARO.

Over Oostertuin
Oostertuin bestaat uit 60 betaalbare modulaire woningen voor spoedzoekers, statushouders en jongeren. Dit eerste flexproject van de gemeente Haarlemmermeer en corporatie Ymere tilt het op kwaliteit bekritiseerde flexwonen naar een ander niveau. In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer maakten we eerst een stedenbouwkundig kader voor dit project, dat voor 15 jaar bestemd is. Vervolgens nam Ymere het stokje over om samen met FARO dit kader in te vullen. Met als uitgangspunt: verplaatsbare permanente kwaliteit. De stap daarna was de selectie van de flexbouwer: Homes Factory bleek een flexibel en zeer duurzaam bouwsysteem te hebben dat dit plan zonder grote aanpassingen in de fabriek kon bouwen en op locatie kon monteren.

Het bijzondere is niet alleen de snelheid die we gezamenlijk realiseerden in het innovatieve ontwerpproces. Maar vooral de ambitie om een architectonische, circulaire en duurzaam hoge kwaliteit te realiseren van de 60 modulaire woningen. Het project toont aan dat je – zonder containeruitstraling – snel en kwalitatief een locatie tijdelijk kan inzetten voor de acute woningbehoefte. Bij de uitwerking van de woningen hanteerden we het uitgangspunt dat de woningen over 15 jaar herbruikbaar moeten zijn op een volgende locatie. Niet voor niets ontwierpen we de woningen vanuit het permanente bouwbesluit.

00/00

Gerelateerde projecten