De traditioneel gemetselde baksteen is weinig circulair. Daar komt bij dat vakbekwame metselaars lastig te vinden zijn en ook weersomstandigheden altijd een rol spelen.
Voor het Laurierkwartier is er gekozen voor Drystack: een circulair bouwsysteem voor bakstenen, een oer hollands product. Niet cement maar kunststof strips vormen het verband tussen de bakstenen. Noppen op de kunststof strips vallen in gaatjes die in de boven- en onderkant van de stenen zijn geboord. Omdat de stenen schoon blijven, zijn ze herbruikbaar voor elk ander project.

De kunststof strips kunnen tussen de stenen in het zicht blijven, maar er is ook een variant met noppen in de lintvoeg, die met een smal randje mortel wordt afgevoegd. De voegmortel kruipt vooral om het kunststofprofiel, en is daar weer makkelijk van los te tikken. Een muur die op deze manier is afgewerkt verschilt visueel niet van de traditionele wand. Voor het Laurierkwartier is dit de perfecte uitvoering. Op de foto enkele proefmuurtjes op locatie.

 

 

00/00