Als sluitstuk van Hoge Weide verrijst straks een stedelijk stadsblok met een fantastische gemeenschappelijke binnentuin; het Laurierkwartier. Het blok kenmerkt zich door een markant hoekpand met ronde hoek op de kop van Hoge Weide en een prominente trap bij de hoofdentree welke leidt naar de grote gemeenschappelijke binnentuin. De ambities voor dit blok liggen hoog, zowel op het gebied van architectuur en landschapsarchitectuur, als op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

  • Programma 97 woningen
  • Opdrachtgever AM
  • Aannemer BAM wonen
  • In samenwerking met FLUX, LBP Sight, Technisch Adviesbureau Crone
  • Gereed 2020
  • Verkoop en verhuur via Nieuwbouw Utrecht
00/00
FARO-Laurierkwartier-Utrecht-02
FARO-Laurierkwartier-Utrecht-14
FARO-Laurierkwartier-Utrecht-04
FARO-Laurierkwartier-Utrecht-03
FARO-Laurierkwartier-Utrecht-11
FARO-Laurierkwartier-Utrecht-05
FARO-Laurierkwartier-Utrecht-01

Stedelijke ontmoeting

Het Laurierkwartier ligt op een bijzondere en belangrijke zichtlocatie in de wijk Hoge Weide en vormt de schakel tussen het stedelijke Parkwijk en de laagbouw in Hoge Weide. We hebben hier een stedelijk gesloten bouwblok ontworpen bestaande uit verschillende panden met een nadrukkelijke verticale geleding in de gevels. De gevels verschillen in maat en karakter per straat. Er wordt telkens aansluiting gezocht op de reeds bestaande straten. Zo ontstaat er een gedifferentieerd stadsblok met een groene uitstraling dat stevig is verankerd in zijn omgeving.

De grote gemeenschappelijke bin­nen­tuin maakt het plan klimaat adaptief. De tuin biedt ruimte aan het vergroten van de biodiversiteit, het bergen van water, maar niet minder belangrijk aan ont­moeten, spe­len en ontspan­nen. De tuin wordt gerealiseerd over twee niveaus. De ene helft van de gemeenschappelijke tuin ligt op het parkeerdek. De andere helft van de tuin ligt in de volle grond. De overgang tussen de tuin op het dek en de tuin in de volle grond wordt gevormd door een brede trap/zitgelegenheid met glijbaan en begroeiing welke centraal ligt in de tuin en goed is gelegen op de zon.

Het blok krijgt een prominente entree aan de Laurierweg door de trap bij de hoofdentree. Deze trap verbindt de binnentuin met de voorliggende royale parkzone, het Amaliapark en park Leeuwesteyn. Naast deze entree, aan de gemeenschappelijke tuin, wordt een gemeenschappelijke woonkamer gerealiseerd; je kunt er samen klussen, een feestje vieren of je band plakken als het buiten regent.

Het Lau­ri­erk­wartier bestaat uit groot aantal verschillende type huur­wonin­gen in de vrije sec­tor. Het groot­ste gedeelte bevindt zich in het mid­del­dure huurseg­ment met apparte­menten in diverse groottes, maisonnettes, grondge­bon­den wonin­gen en wonin­gen aan een dek waaron­der wordt gepar­keerd. In totaal komen er 43 apparte­menten 7 maisonnettes en 47 grondge­bon­den wonin­gen.

Het Lau­ri­erk­wartier is duurzaam, klimaat adaptief, energiezuinig en cir­cu­lair. Het heeft een EPC lager dan 0, een GPR score hoger dan 8 en er wor­den zoveel mogelijk mate­ri­alen met een lage milieube­last­ing toegepast. De met­sel­w­erk gevels wor­den deels cir­cu­lair door het toepassen van een inno­vatief stapel­sys­teem.