Als sluitstuk van Hoge Weide verrijst straks een stedelijk stadsblok met een fantastische gemeenschappelijke binnentuin; het Laurierkwartier. Het blok kenmerkt zich door een markant hoekpand met ronde hoek op de kop van Hoge Weide en een prominente trap bij de hoofdentree die leidt naar de binnentuin. De ambities voor dit blok liggen hoog, zowel op het gebied van architectuur en landschapsarchitectuur, als op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

  • Programma 97 woningen
  • Opdrachtgever AM
  • Aannemer BAM wonen
  • Mee-modellerende partijen BAM A&E en BAM Energy Systems
  • In samenwerking met FLUX, LBP Sight, Technisch Adviesbureau Crone
  • Gereed 2020
  • BIM Protocol FARO architecten en BAM wonen
00/00
FARO Laurierkwartier Utrecht Detail
FARO Laurierkwartier Utrecht E.01
FARO Laurierkwartier Utrecht E.02

Stoer stapelwerk en sfeervol hout

De totale bouw heeft een casco, in het werk gegoten betonnen basis. Een traditionele schil met houten, gevelvullende elementen aan de binnenkant.

Het metselwerk aan de buitenkant, in diverse kleuren baksteen, met verticale geleding in de gevels, doet niet vermoeden dat hier gebruik wordt gemaakt van een innovatief stapelsysteem: Drystack, een circulair bouwsysteem voor bakstenen. Niet cement maar kunststof strips vormen de schakel tussen de bakstenen. Noppen op de kunststof strips vallen in gaatjes die in de boven- en onderkant van de stenen zijn geboord. In dit geval zijn de stenen afgevoegd met een smal randje mortel. Omdat de stenen schoon blijven, zijn ze herbruikbaar voor elk ander project.

In aansluiting op de industriële uitstraling van de buitenzijde van de panden is hier gekozen voor zwarte slanke aluminium kozijnen. Een mooi systeem met thermische onderbreking die koudegeleiding en condensvorming voorkomt. Maximaal uitzicht en een royale lichtinval dus, met behoud van isolatiewaarde.

Via de monumentale trap bij de hoofdingang kom je in de binnentuin bovenop het parkeerdek op niveau +1. Het dek heeft een staalconstructie met op de bovenkant een houten vlonderconstructie, die samen met veel groen zorgt voor een warme, weldadige entree met uitzicht op het lagergelegen binnenpark.

In contrast met het stoere metselwerk van de buitengevels, vormen de binnengevels het natuurlijke decor voor de binnentuin. Ze zijn allemaal bekleed met hout. Ook de hoogbouw galerij is volledig in hout uitgevoerd. Hier is gekozen voor keihard en super duurzaam Azobe hout, afkomstig uit West – en Midden Afrika.

Bij dit werk hebben we, in overleg met onze co-makers, BIM ingezet met ons eigen FARO protocol. In het BIM model is de input gebundeld met BAM engineering (constructie en installatie), BAM wonen (laagbouw) en BAM hoogbouw. De veelheid aan partijen kan complex lijken, maar dankzij BIM komen alle deelgebieden altijd weer probleemloos bij en tot elkaar. FARO staat hierin bekend om haar flexibele werkhouding. We vinden het een uitdaging om zo ver mogelijk mee te denken met onze opdrachtgever. Of het nou gaat om de draairichting van een deur of het bewaken van het totale budget, het heeft allemaal onze volle aandacht.

Uitgelichte Engineering projecten