Het Dallashof is een woonblok in Het Vijfde Kwartier in Den Haag. De uitstraling van de binnenhof en de buitenzijde van het bouwblok verschillen: De eengezinswoningen rondom zijn in een rood genuanceerde, ruwe baksteen uitgevoerd. De hofgevels zijn speels contrasterend om en om gebouwd in licht hout en zwarte steen. Ze hebben aan de hofzijde een aangename buitenruimte in de vorm van een veranda. Beeldbepalend en letterlijk centraal staat de torenwoning in deze “stedelijke huiskamer”.

  • Programma 138 woningen
  • Opdrachtgever Staedion projectontwikkeling, woningcorporatie Staedion
  • Aanemmer Weboma bouwmaatschappij bv
  • Gereed 2009
00/00
FARO architecten Dallashof Wateringse Veld
FARO architecten Dallashof Wateringse Veld
FARO architecten Dallashof Wateringse Veld
FARO architecten Dallashof Wateringse Veld
FARO architecten Dallashof Wateringse Veld

Binnenwereld versus buitenwereld

In Hoge Veld, Wateringse Veld in Den Haag, hebben de hoven een eigen sfeer die sterk verschilt van de sferen van de straten en de singel. De straten en de singel zoeken aansluiting met de overige delen van deze wijk terwijl de hoven een eigen wereld kunnen scheppen. Het plan omvat 138 woningen, waarin ruimte is voor verschillende doelgroepen. Wonen aan de straat of wonen aan een hof; een appartement of eengezinswoning, zadeldak of plat dak: veel diversiteit kortom in dit plan.

Westernkarakter binnenwereld
Woningen in het Dallashof hebben zadeldaken en om en om lichtgrijze houten – en donkere stenen gevels. Veranda’s en pergola’s geven het hof een westernachtige uitstraling. Enkele platte daken en verspringende rooilijnen doorbreken hier en daar het patroon. De torenwoning in het midden domineert de hof: een fier baken dat houvast biedt. De hoeken van het bouwblok zijn gesloten, de ingangen bevinden zich centraal in de hof. Deze entrees vormen de overgang tussen de binnen- en buitenwereld van het plan.

Statige buitenrand
De eengezinswoningen langs de buitenkanten van het blok presenteren zich in de sfeer van de jaren twintig en vijftig, met hedendaagse metselwerk accenten. Hierin zijn ook enkele patiowoningen opgenomen, met een fraaie ronding in het metselwerk. Zij vormen een markant accent op de hoeken van het blok.