Op een locatie met een rijke geschiedenis heeft FARO een ontwerp gemaakt voor de nieuwe behuizing van de Dierenambulance Den Haag (DADH). Het resultaat is een comfortabel hoofdgebouw met enkele schuren; een maatpak voor mens en dier.

  • Opdrachtgevers St. Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag (DADH)
  • Aannemer Van der Grift
  • Gereed 2018
FARO architecten Dierenambulance Den Haag Henny Greven
We waren het snel eens, FARO gaat ons nieuwe dieren-hospitaal ontwerpen. Daar hebben we geen dag spijt van gehad! Henny Greven, Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag e.o.

Architect Jurgen van der Ploeg kwam langs om te kijken naar ons ‘oude’ dierenhospitaal. Hij was oprecht geïnteresseerd in de functie van het pand en de processen die zich daarbinnen afspeelden. Hij zag al gauw waar de kansen en knelpunten lagen. We waren het snel eens, FARO gaat ons nieuwe dierenhospitaal ontwerpen. Daar hebben we geen dag spijt van gehad. Jurgen heeft overal aan gedacht. Hij zag dat katten graag in de zon zitten, die hebben nu een buitenren op het zuiden. Alle dierenruimten hebben een sluis en het gebouw is duurzaam, we wilden tenslotte niet alleen goed voor de dieren in ons hospitaal zorgen, maar ook aan hun leefomgeving denken. Het is een fijn gebouw geworden, voor dier én mens. ‘Als je niet voor mensen of dieren bouwt, voor wie dan wel?’ is wat ons betreft het beste motto voor FARO.

00/00
FARO architecten Dierenambulance Den Haag 06
FARO architecten Dierenambulance Den Haag 08
FARO architecten Dierenambulance Den Haag 05
FARO architecten Dierenambulance Den Haag 01
FARO architecten Dierenambulance Den Haag 02
FARO architecten Dierenambulance Den Haag header

Bruinzwarte vacht bij dierenhospitaal

Refererend naar een boerderij die er ooit stond, hebben we gekozen voor een schuurachtige opzet rondom een erf. Oude landgoederen hadden buiten het formele deel meestal eenvoudige facilitaire gebouwen. Juist omdat de oprijlaan van Landgoed Oosterbeek langs de locatie loopt, voldoet het gebied van de Dierenambulance Den Haag aan deze ondergeschikte setting.

Ook de fysieke aanwezigheid van de erfgoedlijn Atlantikwall op de locatie is niet te ontkennen. Het is vanzelfsprekend om hierop te reageren. Een contrast maken met een historisch gegeven is een manier om heden en verleden beiden recht te doen. In dit geval is een contrast maken met de betonnen zwaarte van de bunker een goed middel. De verschillende lichte houten gebouwen gaan niet de concurrentie aan met de bunker, maar plooien zich er soepel omheen.

De verschillende gebouwen zijn leden van één familie, architectonisch geïnspireerd op boerenschuren. De uitwerking is modern en met een kwaliteit passend bij het niveau van het adellijk landgoed. Ze zijn allen overdekt met één soort dak, schuin met donkere pannen, trefzeker en praktisch. Het overkappen van buitenruimte past goed bij dit concept en biedt meteen ruimte aan buitenverblijven van dieren, zoals de kattenverblijven aan de entreezijde. Ook het maken van een droge plek bij de voordeur is prettig. Op het gebied van klimaatbeheersing in het gebouw is een overstekend dak een voordeel; hoge zomerzon wordt geweerd en de welkome lage winterzon schijnt naar binnen.

De entree van het gebouw heeft een open, lichte en warme houten uitstraling. De achterzijde heeft een robuuste en gesloten sfeer. De achterkant is afwisselend uitgevoerd in zwart geverfd Douglas en Zwarthout Tonosho, FSC-douglas planken, die volgens een Japans gebruik op een gecontroleerde wijze zijn gebrand. De kozijnen hebben diepe neggen om de gevel stevigheid te geven. De entreegevel is veel verfijnder gedetailleerd. De gevel bestaat uit smalle Lariks latten en kozijnen. De Franse balkons, eveneens in Lariks, zijn vlak in de gevels gedetailleerd. Het geheel zorgt voor een aantrekkelijk en geborgen gebouw, met een zwartbruine vacht, voor mens en dier.