De Hes wordt een bijzonder woon-werklandschap te midden van prachtige volle natuur. Deze plek in de vallei tussen Arnhem en Oosterbeek, is een heerlijke omgeving om te wonen, werken en recreëren. Met veel gezamenlijke buitenruimte, tegen de bosrand en aan de Slijpbeek. En direct om de hoek de culturele levendigheid van de Jacobiberg en de rust van de watertuin.

  • Programma 43 woningen en 138 parkeerplaatsen
  • Opdrachtgever Amvest
  • Stedenbouwkundig plan ZUS
00/00

Woningen als gast in het landschap

Naast al dat groen maken ook de hoogteverschillen deze plek uniek. Dat is ten volle uitgebuit. De woningen voegen zich naar het landschap, bergafwaarts richting de beek, door de richting van de weg te volgen en door ruimte te maken voor de prachtige oude bomen die er al staan.

Op de Hes geen traditionele voor- en achtertuin of rechttoe rechtaan straten. Hier komen unieke woningen verdeeld over kleine woon-werkclusters. Alle huizen hebben hun eigen buitenruimte, dusdanig gesitueerd, dat privacy ten opzichte van andere huizen is gewaarborgd. De landschappelijke, parkachtige omgeving tussen de huizen is voor gemeenschappelijk gebruik en nodigt uit voor ontmoeting en coöperatie.

Aan de westkant staan riante tweekappers, met uitzicht op het weidse landschap en de beek. Hier is het plan zo open, groen en landschappelijk mogelijk gelaten. Tegen de helling iets grotere clusters van woningen. Trouw aan het grotere stedenbouwkundige plan van de Hes, zijn de volumes noord/zuid georiënteerd of onder een hoek van 45 graden. Daarmee ook mooi aansluitend aan het plein van de Jacobiberg. In dit voormalige KEMA gebouw komt ruimte voor horeca, kleinschalige bedrijvigheid en gemeenschappelijke werkplekken.

Onder het hele gebied komt een parkeerkelder, waarvan het dek als landschap wordt vormgegeven. Ook de woningen komen hier deels bovenop. Resultaat is een compleet autovrije wijk waarin het omringende landschap naadloos doorloopt.

Ook in materiaalgebruik zijn de woningen bijzonder. Met hun robuuste basis van gestapeld natuursteen staan ze stevig geaard. De strakke houten volumes, die hier speels bovenop zijn gestapeld zijn divers van vorm en volume. Ze hebben royale kijkvensters, die de landschappelijke omgeving optimaal laten binnenkomen. De woningen kunnen flexibel worden ingedeeld, waardoor wonen en werken prima kan worden gecombineerd. Aan de noordzijde, grenzend aan de Jacobiberg, zijn hoge atelierruimtes gecreëerd. Zo kan er ook nog mooie creatieve interactie ontstaan.

Alle daken krijgen een combinatie van groene sedum en zonnepanelen. Het sedum zorgt voor een goede waterabsorptie en heeft een isolerende en geluidsdempende werking. Bovendien werkt het mee aan herstel of behoud van biodiversiteit. Geheel in lijn met de de aard van deze plek: hier is de natuur de baas!