Groene en landschappelijke woonmilieus zijn zeer geliefd. Deze woonmilieus worden vaak met de tijd mooier en mooier. Bij de ontwikkeling van dergelijke landschappelijke milieus wordt veelal gekeken naar goede referenties. Vaak wordt verwezen naar buitenlandse referenties, waarbij vooral Scandinavische voorbeelden tot de verbeelding spreken. Maar zoals uit dit onderzoek blijkt zijn er ook binnen Nederland veel goede voorbeelden te vinden.

  • Studie 34 aantrekkelijke groene woonmilieus geanalyseerd en geïllustreerd
  • Onderzoekers FARO Architecten Palmbout Urban Landscapes H+N+S landschapsarchitecten
  • Gereed 2012 Uitgeverij Blauwdruk
  • Boek Landschappelijk Wonen - 34 voorbeelden in en om de stad 384 pagina’s, full colour
  • ISBN 978-90-75271-492
FARO architecten Landschappelijk Wonen 04
Kinderen kunnen hier heerlijk buiten spelen en zijn dan ook altijd buiten te vinden, in plaats van binnen achter de computer. Astrid, bewoner Berkenbos

Ik heb hier altijd een vakantiegevoel. Door het uitzicht over het land, zo’n vrij gevoel geeft dat! Ik loop graag hard en dat kan hier heel goed in de omgeving. Het gemeenschappelijke groen nodigt uit tot gezamenlijke activiteiten, zoals barbecueën, verjaardagsfeesten in de tuin vieren of samen het WK- voetbal kijken. Kinderen kunnen hier heerlijk buiten spelen en zijn dan ook altijd buiten te vinden, in plaats van binnen achter de computer.

00/00
FARO architecten Landschappelijk Wonen 05
FARO architecten Landschappelijk Wonen 03
FARO architecten Landschappelijk Wonen 02
FARO architecten landschappelijk wonen 03

Studie naar landschappelijk wonen

Bij het ontwikkelen van woonmilieus wordt op basis van deze referenties veelvuldig ingezet op veel groen of op een hoge landschappelijke kwaliteit, toch blijkt het vaak lastig om dit daadwerkelijk te realiseren. De huidige praktijk leert dat er veel kennisachterstand is. Ambities blijken vaak gebaseerd op verkeerde en onhaalbare referenties.

Met dit onderzoek willen wij een bijdrage leveren om deze kennisachterstand weg te werken. Op basis van de kenmerken van gerealiseerde voorbeelden kunnen ‘groene’ ambities voor de toekomst scherper gesteld worden. Dit aanscherpen is juist in deze tijd zeer gewenst. De komende periode zal men verder na moeten denken over plannen na het Vinex-tijdperk en oplossingen voor de vrijkomende landbouwgebieden.

Vanwege deze doelstelling, een bruikbare databank voor de toekomst van Nederlandse woningbouw, hebben wij er voor gekozen om uitsluitend binnenlandse voorbeelden te analyseren. Uit een groslijst van 200 voorbeelden is een selectie gemaakt van 34 projecten. Deze projecten geven een rijk & inspirerend beeld van de oplossingsmogelijkheden voor groene en landschappelijke woonmilieus. Het is een selectie met bekende en onbekende voorbeelden, oude en nieuwe, grote en kleine, in bestaand landschap en in een gemaakt landschap. Het onderzoek toont aan dat goede ‘groene’ landschappelijke woonmilieus vaak zeer slim en zorgvuldig in elkaar zitten. Dit geldt zeker naarmate de dichtheid hoger wordt. Juist dan moet het vakmanschap van de ontwerpers ingezet worden om de groene kwaliteit op een duurzame wijze te borgen.

Met dit onderzoek hebben beleidsmakers, programmamakers en plannen-makers een degelijk communicatiemiddel in handen om ambitie en haalbaarheid bij de start van een project op elkaar af te stemmen. De landschappelijke en groene milieus uit dit onderzoek kunnen inspirerend werken voor zowel stedelijke, suburbane, dorpse en landelijke situaties.

Deze studie is verricht door drie ontwerp-bureaus. Vanuit eerder onderzoek en ontwerpwerkzaamheden hadden de drie bureaus ruime ervaring en een sterke affiniteit met het onderwerp. Door bundeling en kruisbestuiving van de reeds opgedane expertise kon het onderzoek op een integrale manier opgezet en uitgevoerd worden, gevoed vanuit de kerndisciplines architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.