In 2019 maakte FARO, in samenspraak met een grote hoeveelheid stakeholders, het stedenbouwkundige plan voor het Koepelcomplex: een nieuw stuk stad met een academie, een stadscampus, een innovatiecentrum, een bioscoop, een boutique-hotel, een stadskantine, een buurtwinkel en een fietsenmaker.
Ook de uitwerking van een groot aantal gebouwen op het terrein viel ons ten deel, waaronder het hotel met horeca, verdeeld over vier gebouwen en sociale huurwoningen in opdracht van Elan Wonen.

  • Programma Hotel met 66 kamers en restaurant, diverse woongebouwen en 180 inpandige parkeerplaatsen
  • Opdrachtgevers Papillon RE BV en Elan Wonen
  • Aannemer HBB groep
  • In samenwerking met Mulderblauw Architecten, Overdevest adviseurs, LBP sight, Van Rossum raadgevende ingenieurs
  • Gereed Gefaseerd, vanaf 2023
00/00

Eigenzinnige vormtaal en voelbare historie

Hotel
Het nieuw te realiseren hotel wordt grotendeels ondergebracht in het bestaande monumentale administratiegebouw en de twee directeurswoningen. Het splinternieuwe beddenhuis en het restaurant zijn er als het ware tegenaan gevleid. Houten trappen, vlonders en terrassen meanderen tussen de gebouwen door. Ze leggen de verbinding en leiden je zelfs over de gevangenismuur heen. Hier wordt ook de geschiedenis weer voelbaar. De gevangenismuur geeft zich gewonnen voor een nieuw tijdperk. Maar wel met respect voor diezelfde geschiedenis. Zo gebruiken we de vrolijke, oranjerode baksteen, die in horizontale banen alle oude panden siert in de nieuwe panden als basissteen. En in een kunstwerk op het beddenhuis werpt Metzelaar, de architect van de Koepel zijn blik op alle nieuwe activiteit.
De meeste kamers van het hotel zijn ondergebracht in de nieuwbouw: ‘het beddenhuis’, maar ook in de directeurswoningen en op de bovenverdiepingen van het administratiegebouw zijn een aantal bijzondere kamers gesitueerd.

Het administratiegebouw is tevens ‘toegangspoort’ tot de Koepel. Vanaf de Harmenjansweg loop je dwars door het gebouw heen, naar de hoofdingang. Daarbij passeer je de geuren en kleuren van de keuken, het restaurant en de lobby van het hotel. Levendige plekken voor ontmoeten en verpozen.

Het spreekt vanzelf dat het Koepelgebouw, met haar iconische verschijning, het stadsgezicht moet blijven domineren. Alle bijgebouwen blijven om die reden onder het niveau van het koepeldak. Om toch het vereiste programma aan woningen te kunnen herbergen moet er dus creatief worden omgegaan met de ruimte.
De meeste gebouwen op het terrein volgen de gevangenismuur. Ze zijn opgetrokken uit baksteen en voornamelijk eenzijdig geörienteerd. Deste opvallender verschijnt het eigenwijze houten volume, centraal achter de koepel, zodra je op het terrein bent. Het gebouw contrasteert in alle opzichten met haar omgeving: het is veelhoekig, a-symmetrisch, geconstrueerd in houtskeletbouw en zorgvuldig bekleed met duurzaam hout. Een uitstraling die niet direct doet vermoeden dat hier 53 kleine units zijn gevestigd in de sociale huur sector.
Onderin dit gebouw is ook een van de ingangen te vinden naar de parkeerkelder, met ruimte voor 180 auto’s.