Op het Steigereiland in IJburg heeft Pieter Weijnen, voormalig directielid van FARO, zijn eigen experimentele, compleet houten woning gebouwd. De gevel is vaal blauw geschilderd, als verwijzing naar de traditionele dijkhuisjes in het vlakbij gelegen Durgerdam. Ruimtelijkheid is de rode draad in het ontwerp.

  • Programma Woonhuis
  • Opdrachtgever Fam. Weijnen - Feikema
  • Aannemer Kerkhofs Montagebouw
  • Gereed 2008
00/00
FARO architecten Energiezuinig op Steigereiland IJburg Amsterdam 05
FARO architecten Energiezuinig op Steigereiland IJburg Amsterdam 03
FARO architecten Energiezuinig op Steigereiland IJburg Amsterdam 04

De begane grond bestaat in zijn geheel uit een ruime woonkeuken met een plafond van 7 meter hoog. Direct bij binnenkomst springt de volledig vrij hangende tussenvloer in het oog. Op deze tussenverdieping is de woonkamer gesitueerd. Vanaf de begane grond is echter alleen een groot, met kleine koperplaatjes bekleed volume zichtbaar dat lijkt te zweven in de hoge ruimte. De koperen plaatjes geven een schub-achtig effect, maar de tussenverdieping roept ook de associatie met een scheepsboeg op, aangezien de constructie als een soort romp is vormgegeven. Deze transparante constructie maakt de hoge ruimte tot een verticale loft.

Om de ruimtelijkheid zo goed mogelijk te benutten, bestond de wens om geen dwarswanden in te zetten ten behoeve van de stabiliteit. Dit leidde tot de oplossing van houten schoren achter de gevel. Verder zijn alle wanden en vloeren uit massief gelamineerd vuren (Lenotec) opgetrokken.

Duurzaam gebruik van energie is een ander leidend principe in het huis op Steigereiland. De grote pui op het zuiden voorziet het huis al van veel licht en warmte.

Behalve CO2 gestuurde ventilatie is het koelsysteem gebaseerd op oude Arabische koeltorens: De lucht uit de woning wordt door een ondergrondse buis gepompt. Vervolgens wordt de afgekoelde lucht weer het huis ingeleid.

Regenwater wordt hergebruikt voor het toilet en de wasmachine. Bij de bouw van dit geheel uit hout opgetrokken huis zijn ook gerecyclede materialen gebruikt. De schoren in de gevel zijn bijvoorbeeld meerpalen uit het IJ. De koperen plaatjes onder de zwevende woonkamer zijn afkomstig van het dak van een kerk.

In 2009 is op een andere Steigereiland locatie hetzelfde concept nogmaals gerealiseerd (versie 2.0). Dit ontwerp is als Passief Huis uitgevoerd.