Nieuw Leyden is een herstructureringswijk in Leiden. Om de wijk te revitaliseren worden hogere inkomensgroepen naar dit nieuwe stukje stad getrokken door het aanbieden van vrije (stads-)kavels. In een stedenbouwkundig plan van MVRDV staan steeds rijtjes van 9 verschillende woningen op een enkele of dubbele parkeerbak in een grid. Het Zebrahuis staat middenin een rijtje aan een bestaande straat, de Marnixstraat, aan de rand van het plan.

  • Programma 1 woonhuis
  • Opdrachtgever Particulier
  • Aannemer AVT Interieurbouw
  • Gereed 2009
00/00
FARO architecten Zebrahuis Nieuw Leyden 02
FARO architecten Zebrahuis Nieuw Leyden 09
FARO architecten Zebrahuis Nieuw Leyden 01

Zebrahuis

Het plan is een vorm van collectief particulier opdrachtgeverschap met veel individuele vrijheid. De parkeergarage is collectief ontwikkeld en gebouwd. De woningen zijn door individuele architecten ontworpen. Door de VVO is het casco als geheel ondergebracht bij een ruwbouw aannemer, waarna per woning een afbouwaannemer de huizen afbouwt.

Het niveauverschil tussen maaiveld en begane grond is gebruikt voor het maken van een dubbelhoge entreehal met trap naar de woonverdieping. De lay-out van de woning is verder heel eenvoudig: de verdiepingen hebben een kern met daarin de trappen, sanitair en keuken. Daaromheen zijn de vloeren zoveel mogelijk open gehouden. De kern zorgt voor een logische indeling maar laat de ruimtes tegelijkertijd in elkaar overvloeien. De ruimtes rondom de kern hebben flinke functionele maten en kunnen door het eventueel later toevoegen van wanden eenvoudig worden heringedeeld bij andere bewoning of gezinsuitbreiding. De trappen in de kern zijn royale steektrappen met een dubbelfunctie: door een grote pui aan het dakterras valt licht door de trap tot in het hart van de woonverdieping. Ook de inpandige badkamer wordt door het trappenhuis royaal van daglicht voorzien.

Het grote dakterras heeft stenen borstweringen die privacy geven, daarnaast wordt de ruimte begrensd door de schoorsteen aan de achterzijde en een stukje schijngevel aan de Marnixstraat. Een speels balkonnetje biedt hier een extra blik op de straat.

De gevel is sowieso de blikvanger van het huis. Leiden kent vele 19de-eeuwse panden met opvallende witte banden in de gevel. Dit vormde de inspiratie voor de zebragevel van onze woning. Het contrast is opgevoerd door voor zwarte baksteen te kiezen als vulling tussen de banden. De witte banden zijn gemaakt van een bijzondere Kroatische natuursteen. In Nieuw Leyden is een beperkte plastiek in de gevel toegestaan: incidenteel mag je 30cm door de rooilijn steken. In de voorgevel van de woning is deze plastiek optimaal ingezet: twee erkers zorgen voor reliƫf en bieden vanuit de woning een brede blik in de straat. Houten luiken op een stalen frame op de slaapverdieping, volgen de zwart-witte lijnen en zorgen voor zonwering. In open stand klappen de luiken dubbel en dragen ze bij aan de plastiek van de gevel. Spleten tussen de planken verzorgen doorzicht en laten het licht mooi gefilterd door.