Geïnspireerd op het industriële erfgoed van de locatie, maar ook passend bij de grachtenpandjes in de omgeving. Dat is FactorY, een appartementengebouw aan de nieuwe gracht in de wijk De Vestingstad. FactorY maakt deel uit van De Krijgsman: een enorme gebiedsontwikkeling met een grote diversiteit aan woningbouwprojecten op het voormalige fabrieksterrein van de Koninklijke Nederlandse Springstof Fabriek (KNSF).

  • Programma 24 koopappartementen, halfverdiepte parkeergarage
  • Opdrachtgever KNSF Vastgoed
  • Aannemer Dura Vermeer
  • Stedenbouwkundig plan la4sale
  • Gereed 2021
00/00
FARO FactorY De Krijgsman Muiden
FARO FactorY De Krijgsman Muiden
FARO FactorY De Krijgsman Muiden
FARO FactorY De Krijgsman Muiden

Ruime appartementen aan het water

Het appartementengebouw is opgedeeld in drie delen met een eigen uitstraling. Zo ontstaat een schaal en variatie die mooi aansluit op de overige woningen aan de gracht. Ook al is het gebouw groter en hoger dan de andere grachtenpandjes. Alle woningen liggen aan de gracht of aan het haventje en hebben een balkon of terras dat uitkijkt op het water.

Het hoogste gedeelte van het gebouw, op de hoek en uitgevoerd in rode baksteen, is geënt op de oude fabriekspanden. De metselwerk penanten en slanke kozijnprofielen geven het gebouw zijn karakteristieke uitstraling. Dit hoogste deel legt een accent en markeert met de grote klok een centraal punt en het begin van de gracht.

De twee andere delen van het gebouw zorgen voor een lichtere en een donkere gevel. In het midden een modern, betonnen pand met opvallende horizontale belijning. Aan de oostzijde twee pandjes geïnspireerd op de oude pakhuizen met ronde boogramen op de bovenste verdieping.

Op de bovenste verdieping realiseerden we nog eens drie ruime appartementen. Zij liggen iets achter de metselwerkgevel en zijn daarom architectonisch ondergeschikt aan de rest van de gevels. Zo lijkt het totale bouwvolume lager dan het eigenlijk is en sluiten we mooi aan op de woningen van drie lagen hoog die verderop langs de gracht staan. De appartementen op de bovenste verdieping hebben fijne dakterrassen met een weids uitzicht.

Auto’s staan uit het zicht in de parkeerkelder die half onder het gebouw ligt. De woningen op de begane grond zijn daardoor een halve verdieping opgetild boven het maaiveld. Doordat voorbijgangers nu niet zo makkelijk naar binnen kunnen kijken zorgt dat voor meer privacy voor de bewoners.

Ook de zorgvuldig ontworpen overgang tussen gebouw en straat zorgt voor meer privacy. Door deze ‘tussenzone’ is er meer afstand tussen de woningen en het trottoir. We gaven deze overgang per bouwdeel vorm in de stijl die bij dat bouwdeel past. Zo landt het gebouw mooi op zijn plek en is er ruimte voor groen en biodiversiteit.