FARO en De Zwarte Hond hebben samen het ontwerp gemaakt voor een duurzame en inclusieve ‘Familistère’ in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn Centrum. Familistère is een knipoog naar de ideeën van de Franse industrieel Godin die in de 19de eeuw een monumentaal complex van woningen liet bouwen voor alle werknemers in zijn fabriek. Ook in de Leidsche Rijn moet het een omgeving worden waar bewoners gezamenlijk kunnen werken, leven en recreëren.

  • Totaal programma 122 appartementen, waarvan 54 door FARO, commerciële ruimtes, 60 parkeerplaatsen en 255 fietsparkeerplaatsen
  • In samenwerking met De Zwarte Hond
  • Opdrachtgever SBB Ontwikkeling Bouwen en Coltavast
  • Aannemer Pieters Bouwtechniek
  • Gereed 2023
00/00

Utopia in de Leidsche Rijn

Collectief wonen
Het ontwerp is geïnspireerd op de monumentale 19de-eeuwse Familistère in het Franse Guise van de industrieel Jean-Baptiste André Godin. Deze Familistère bood onderdak aan iedereen die werkte in Godins fabriek, van directeur tot arbeider. Het gebouw had een centrale binnenplaats onder een glazen dak. Een 19de-eeuws utopia waar bewoners gezamenlijk werkten, leefden, recreëerden en zich ontplooiden.

Ook dit nieuwe plan heeft zo’n centrale binnenplaats onder een glazen dak. Het atrium wordt een weldadige groene omgeving om te verblijven, te bewegen en te ontmoeten. Met de juiste prikkels voor een gezond en comfortabel stedelijk leven. Zo is er gedeeld groen en zijn er moestuintjes langs de balustrades, kasten met boeken en spellen en een prachtige centrale trap waar bewoners elkaar tegenkomen. Bovendien draagt het atrium bij aan het beperken van het energieverbruik en het wooncomfort van de bewoners in alle seizoenen.
Fietsparkeerplaatsen op maaiveldniveau zullen het gebruik van fietsen stimuleren.

Architectuur
De vorm van het totale blok past binnen de stedenbouwkundige envelop. De vier gebouwen onderscheiden zich door verschil in gevelritmiek, de vormgeving van de plint, kleurgebruik, materialisering en plasticiteit. Het geeft de gebouwen elk hun eigen uitstraling. Alle gebouwen hebben ook een eigen kenmerkende hoofdentree en een eigen ontsluiting. De continuïteit van het blok als geheel wordt gewaarborgd door de doorlopende plint, die overal dezelfde hoogte heeft.

Woningtypologieën
Alle woningen hebben een royale buitenruimte en veel glas. Er is een grote variatie aan typologieën. Zo zijn er woningen op de begane grond met een eigen entree en een eigen werkplek aan de straat, er zijn duplexwoningen over twee lagen en er zijn appartementen met een bescheiden gebruiksoppervlak voor bijvoorbeeld jonge koppels, starters, alleenstaande ouders en ouderen.

Duurzaam woongebouw
In het woongebouw is een flexibel betoncasco toegepast, waarin woninggroottes eenvoudig kunnen worden aangepast. Het casco is toekomstbestendig en gaat zeker 300 jaar mee. Dit geldt ook voor de buitengevels die 200 jaar meegaan. Voor de constructie en de afwerking worden circulaire onderdelen gebruikt die opgenomen zijn in het materialenpaspoort. Dit geldt ook voor de binnengevels van het atrium en de kruislaaghoutconstructie van de maisonnettes op het dak.
Het groendak en het atrium voorkomen hittestress en wateroverlast en dragen bij aan biodiversiteit. Het opgeslagen regenwater wordt onder andere gebruikt om het atrium te besproeien.

Kavel I5
Opdrachtgever van Kavel I5 is SBB Ontwikkeling Bouwen en Coltavast. Het project is in gezamenlijkheid verworven met FARO, De Zwarte Hond, OKRA, Nibe, Hiensch, Urban Sync, Nieman en Pieters Bouwtechniek.