Op een schakelpunt in het stedenbouwkundig plan, de hoek van de Westsingelgracht en de Ireneboulevard, ontwierp FARO alweer haar derde plan voor Nieuw Delft. Het project geeft vorm aan dit belangrijke hoekpunt, grenzend aan de binnenstad. Het bepaalt het gezicht van Nieuw Delft aan De Kolk. Het gebouw is ontworpen op uitzicht en doet daarmee haar naam eer aan.

  • Programma 21 appartementen en 4 penthouses
  • Opdrachtgever Ballast Nedam Development
  • Aannemer Ballast Nedam Bouw
  • Oplevering 2023
00/00

De appartementen hebben grote glasvlakken, opgespannen tussen horizontale betonbanden om optimaal naar de stad én de Kolk terug te kijken. Naast dit uitzicht van binnenuit hebben alle woningen ook riante balkons.

Transparant en lichtvoetig
De betonbanden, op de hoeken fier en rank uitstekend, geven het gebouw allure, maar zijn ook functioneel: ze weren de scherpe zomerzon en verbergen screens voor lage zonnestanden.

Naast veel glas en beton is het gebouw gematerialiseerd in een geraffineerde creme-grijze baksteen, die prachtig meekleurt met het beton. Als modern ornament is bij de slaapkamers naast het glas een paneel met gravure aangebracht. De betonbanden geven de gevel een horizontale geleding die mooi contrasteert met de meer verticale geleding van de Hooghe Delft.

Op de kop van het blok heet de royale entree je welkom en langs de Irene boulevard zorgen een aantal luxe etablissementen voor de nodige bedrijvigheid. In de buik van het gebouw zijn bergingen en fietsenstallingen verstopt en onder het gebouw heeft iedere woning een parkeerplaats.

Om de hoek, in een klein straatje tussen Gezicht op Delft en de Hooghe Delft komt een monumentale toegangspoort naar de binnenstraat. Een soort ‘achterom’ naar parkeren voor de appartementen en de zelfbouwkavels in de rest van het blok.

Hoog marktsegment
Na de bijzondere eengezinswoningen in de Coendersbuurt en de appartementen voor diverse doelgroepen in Guldenwater, mikt Gezicht op Delft op het hogere marktsegment in appartementen. Het complex bestaat uit 25 ruime en luxe koopappartementen, met bovenin vier exclusieve penthouses. Deze zijn in twee lagen ontworpen: De bovenste laag met wijds uitzicht en royale buitenruimtes. En de laag direct daaronder, profiterend van de setback in het gebouw met nog meer buitenruimte, bovenop de daken van de onderliggende woningen.

Duurzaamheid
Zoals alle gebouwen in Nieuw Delft is ook Gezicht op Delft ‘state-of-the-art’ qua duurzaamheid: Hoewel nog geen wettelijke eis, voldoet het gebouw ruimschoots aan BENG door een optimale gebouwschil, warmtepomp en balansventilatie. Dankzij goede zonwering wordt oververhitting in de zomer voorkomen. Het gebouw is klimaatadaptief en buffert regenwater op haar daken. Daarnaast biedt het nestgelegenheid aan vogels en onderkomens voor insecten.

Artist Impressions: Ballast Nedam