In het oostelijk deel van Kanaalhoven liggen het sfeervolle houthof en baksteenhof. De eengezinswoningen liggen rondom twee collectieve binnenplaatsen: ruim, groen en autovrij. Ze nodigen uit tot ontmoeting, spelen en gezamenlijke activiteiten. Kanaalhoven oost maakt deel uit van De Krijgsman: een enorme gebiedsontwikkeling met een grote diversiteit aan woningbouwprojecten op het voormalige fabrieksterrein van de Koninklijke Nederlandse Springstof Fabriek (KNSF).

  • Programma 30 eengezinswoningen (koop)
  • Opdrachtgever KNSF Vastgoed
  • Aannemer Dura Vermeer
  • Stedenbouwkundig plan la4sale
  • Gereed 2022
00/00

Wonen aan een hof: privacy en gezamenlijkheid

De diverse woonhoven in Kanaalhoven oost hebben ieder een eigen identiteit die tot uitdrukking komt in het materiaalgebruik en de architectuurstijl. FARO ontwierp het houten hof en het bakstenen hof.

Houthof
De sobere sfeer en textuur van het voorvergrijsde azobe hout bepalen het beeld van alle aanzichten van het hof. In de overgang van collectief naar prive terrein staan rondom het hof parmantige pergola’s en overkappingen. Ze geven beschutting en privacy en markeren de buitenruimte bij de huizen.

Op de hoeken lopen de pergola’s visueel een stukje door, zodat de woningen een geheel vormen en het hof een duidelijk begin en einde heeft. De architectuurstijl refereert naar de eenvoudige houten bouwsels die je ziet op het platteland. De details in de houten gevels, zoals board and batten en houten kaders om de kozijnen op de kopgevels, dragen bij aan deze frisse landelijke sfeer. Omdat je zowel aan de voor als achterzijde kan genieten van de buitenruimte krijg je echt een buitenlevengevoel.

Baksteenhof
Het robuuste baksteenhof doet denken aan de klassieke woonhoven die je in oude binnensteden tegenkomt. Het heeft een heldere vorm, met een omlijsting van stevige kolommen. De architectuur wordt gekenmerkt door eenvoudige volumes, verfraaid met metselwerk details die zijn geïnspireerd op het industriële verleden van de Krijgsman. Hoge dakopbouwen zorgen voor een duidelijke kop en beëindiging van het hof, en geven het een stoere, moderne uitstraling. Deze extra hoge opbouwen geven binnen een bijzonder ruimtelijk gevoel. Net als bij het houthof hebben de woningen van het baksteenhof een eigen veranda met pergola waar de bewoner geniet van zijn privacy, maar ook contact met het gemeenschappelijke hof kan houden.

Duurzaamheid
De woningen in de Kanaalhoven zijn energieneutraal. Goede isolatie van de gevel en het dak en drie-laags glas beperken het verlies van energie. Een lucht/water warmtepomp en vloerverwarming zorgen op een duurzame manier voor een constante temperatuur in de woningen.