Eenheid in verscheidenheid
De openbare ruimte bestaat uit stegen en pleinen die uitnodigen tot ontmoeting; auto’s zijn hier te gast. Ons is gevraagd om binnen deze fijne structuur een groot blok met 62 woningen vorm te geven. Dan ga je op zoek naar de juiste korrelgrootte, die optimaal aansluit op deze openbare ruimte.
Voorgevels staan op de verspringende rooilijn. Op hoeken en zichtlijnen bepalen hoogteaccenten het beeld. De rooilijn wordt onderbroken bij een informele route, die het blok in twee deelt. De bewoners kunnen parkeren in half-verdiepte stallingsgarages die onder de achtertuinen zijn geplaatst.
De woningen binnen het stadsblok zijn individueel vormgegeven volgens het principe van eenheid in verscheidenheid en voegen zich in de straatwand. De architectuur van de woningen en kleine ensembles verwijst naar gebouwtypen in de historische binnenstad. Stadshuizen, winkelpanden en fabriekjes krijgen hier een klassiek eigentijdse vertaling. Verspringende kroonlijsten en dakranden dragen bij aan de individualiteit. Het gebruik van staande gevelopeningen in een baksteen gevelwand zorgt voor samenhang.
Enkele moderne woningen springen er uit binnen het geheel. Min 2 eert hiermee de twee in Purmerend geboren “vaders van het modernisme” Mart Stam en J.J.P. Oud. In de gevel van het markante hoekpand aan de singel is een plaquette aangebracht ter herinnering.