Leeuwesteyn is een van de laatste stukken van de grote Vinex-locatie Leidsche Rijn. Naast de ondertunnelde A2 en met prachtig uitzicht over het Amsterdam-Rijnkanaal. Via de Dafne Schippersbrug ben je zo in de Utrechtse binnenstad. Ronduit Utrecht is het eerst gerealiseerde blok in de wijk Leeuwesteyn, met een plan vol verwijzingen naar het karakter van de Utrechtse Binnenstad.

  • Programma 40 stadswoningen met ondergrondse parkeergarage, waarvan 25 volgens Annex-concept en 8 appartementen
  • Opdrachtgever Linq Ontwikkeling
  • Aannemer HSB
  • Is samenwerking met DELVA Landscape, Van Hoften, Martijn Sandberg
  • Oplevering 2021
00/00

Typisch Utrechts plan met bijzonder binnenhof

Voor Ronduit Utrecht bedachten we een typisch Utrechts plan met een bijzondere binnenhof waar Delva Landscape Architects voor tekende.
Een ondergrondse parkeergarage maakt de bijzondere groene binnenhof mogelijk die ook de aanwezige hoogteverschillen rolstoelvriendelijk oplost. Om in de binnenhof te komen zijn vier poorten in de bebouwing opgenomen, in elke gevelwand één. De poorten krijgen een eigen karakter, met een kunstwerk van Martijn Sandberg op de muren. Met speciale vormstenen, met in de klei aangebrachte teksten, maakte Martijn een ‘bijdrage in Steyn’, zoals de werktitel van het kunstwerk luidt.

De groene binnenhof is via de poorten publiek toegankelijk waardoor we bijzondere Annex-woningen konden aanbieden: woningen die met twee volwaardige entrees, één in de hof en één aan de buitengevel, optimaal flexibel zijn voor bijzondere woonwensen, zoals een bedrijf aan huis, een Kangoeroe woning of LAT-woning. Eigenlijk is iedere woning in het plan anders door typologische en architectonische verschillen én de vele mogelijkheden voor kopers om woningen te personaliseren.

We hebben het plan opgebouwd in architectonische ‘korrels’ van een beperkt aantal woningen. Wat langer aan de zijde van het zogenaamde Oeverpark en kleiner aan de laan die Leeuwesteyn aan elkaar bindt. De korrels zijn verschillend van architectuur en allen moderne interpretaties van stijlen uit de Utrechtse binnenstad. Het meest opvallend is de sleutelgatwoning op de hoek: een interpretatie van de relatief veel in Utrecht voorkomende Art Nouveau woningen.

Behalve architectonisch en programmatisch bijzonder is het plan ook bijzonder duurzaam. EPC-scores van gemiddeld -0,2 en een gemiddelde GPR van 8,4 zijn cijfers om trots op te zijn. Veel aandacht is geschonken aan klimaatadaptatie (met name waterinfiltratie) en biodiversiteit (in de bijzondere binnentuin). We verwachten dat de bijzondere hof én de sterk gepersonaliseerde woningen ook zorgen voor betrokken en trotse bewoners!