De woonblokken aan het monumentale en groene Kruitpad staan trots langs de Muidertrekvaart. FARO ontwierp het monument, het ketelhuis en een blok met drie eengezinswoningen. Door de variatie aan architectuurstijlen en het alzijdige ontwerp passen ze naadloos in hun omgeving. Het Kruitpad maakt deel uit van De Krijgsman: een enorme gebiedsontwikkeling met een grote diversiteit aan woningbouwprojecten op het voormalige fabrieksterrein van de Koninklijke Nederlandse Springstof Fabriek (KNSF).

  • Programma 7 eengezinswoningen (koop)
  • Opdrachtgever KNSF Vastgoed
  • Aannemer Dura Vermeer
  • Stedenbouwkundig plan la4sale
  • Gereed 2022
00/00
FARO Kruitpad Krijgsman Muiden
FARO Kruitpad Krijgsman Muiden
FARO Kruitpad Krijgsman Muiden
FARO Kruitpad Krijgsman Muiden

Voortbouwen op de geschiedenis van de vaart

Aan het langs de Muidertrekvaart liggende Kruitpad woonden vroeger de fabrieksarbeiders. De monumentale stedenbouwkundige structuur van dit pad vormde onze inspiratiebron: gevarieerde historische vaartbebouwing, een kleine korrelgrootte, veel groen en ruimte tussen de bebouwing. We zorgden voor een goede samenhang tussen de bebouwing en het landschap én voor een variatie aan architectuurstijlen, passend bij het diverse karakter van de trekvaart. De woningen hebben een uniek en alzijdig ontwerp met entrees aan de noordzijde én een voorgevel aan de zuidelijk gelegen trekvaart. Iedere woning heeft daar bovendien een terras. Door de iets verhoogde ligging aan de dijk kunnen bewoners hier genieten van de heerlijke locatie aan het water.

De kavel waarop het monument en het ketelhuis staan heeft een monumentale status. Daarom kregen deze gebouwen extra aandacht. We ontwierpen twee gebouwen naar voorbeeld van de historische gebouwen op het fabrieksterrein, maar met een hedendaagse uitstraling van strakke details en moderne materialen. Extra bijzonder is dat de monumentencommissie het ontwerp van deze gebouwen heeft moeten goedkeuren. Voor nieuwbouwwoningen is dat uniek.

Het monument heeft een mansardekap en veel subtiele metselwerkdetails, geïnspireerd door de oorspronkelijke bebouwing aan het Kruitpad. De sierhekwerken voor de kozijnen geven het verder strakke en moderne uiterlijk een verfijnde uitstraling. Met de grafische kubustextuur op de betonnen boogelementen boven de kozijnen refereren we op een abstracte manier naar het klassieke tegeltableau.

In het ketelhuis is de ruimtelijkheid, die zo gewaardeerd wordt in oude fabrieksgebouwen, heel goed voelbaar. Kijk maar eens naar de vide in de leefruimte en de hoge boogramen. Dat maakt het ketelhuis een fantastisch lichte woonplek. De metselwerk penanten in de gevels en de lichte industriële opbouw geven het gebouw een stoer, maar toch elegant uiterlijk.

Het blok van drie eengezinswoningen heeft een traditionele symmetrische opzet met puntgevels, maar oogt door de strakke afwerking toch eigentijds. Met de detaillering van het metselwerk refereren we op een speelse manier naar de naastgelegen monumentale medewerkerswoningen.

Achter het monumentale uiterlijk schuilt moderne techniek. Goede isolatie van de gevel en het dak en drie-laags glas beperken het verlies van energie. Een lucht/water warmtepomp en vloerverwarming zorgen op een duurzame manier voor een constante temperatuur in de woningen.