Als laatste puzzelstuk van Leidsche Rijn slaat Leeuwesteyn een brug tussen het centrum van Utrecht en Leidsche Rijn. Tussen de nieuwe statige Tweede Munsterlaan en het Oeverpark aan het Amsterdam Rijnkanaal worden 6 bouwvelden ontwikkeld waarvan dit het grootste is. Wij bedachten een plan dat zowel stedenbouwkundig als architectonisch een typisch Utrechts karakter heeft.

  • Opdrachtgever Ooms Ontwikkeling
  • Programma 95 eengezinswoningen
  • Aannemer Ooms Bouw
  • In samenwerking met Heren5, Grootpartners
  • Gereed medio 2020
  • Verkoop via Ooms Bouw en Ontwikkeling
00/00
FARO architecten Leeuweplaats, Utrecht 02
FARO architecten Leeuweplaats, Utrecht 03

Een Utrechtse plaats voor Leeuwesteyn

FARO heeft samen met Heren5 en Strootman landschapsarchitecten een stevig blok met een stedelijke buitenrand en een intieme binnenwereld ontwikkeld. Die binnenwereld is de kern van het plan. De binnenwereld is een aaneenschakeling van verschillende stedelijke ruimten (steeg, twee pleinen en een vizier) met elk een eigen karakter. In het hart van de ruimte ontstaat een nieuwe Utrechtse plaats: de Leeuweplaats. Omkaderd door betaalbare woningen voor een jongere doelgroep achter een statige façade met een fraaie baksteen colonnade. De inrichting van de ruimte en de woning-plattegronden lokken ingebruikname van de plaats door haar bewoners uit.

De buitenrand is een aaneenschakeling van grotere en kleinere blokken met stijlkenmerken die je ook vindt in de Utrechtse binnenstad. Een kleine korrel aan de Tweede Muntmeesterlaan en grotere korrel aan het oeverpark. Statige gevels zoals je die wel vindt aan Utrechtse Singels worden afgewisseld met op pakhuizen geïnspireerde gevels en meer moderne varianten. De stedenbouwkundige accenten op hoeken en doorgangen zijn ontworpen als een interpretatie van de in Utrecht voorkomende Art Deco.

In aansluiting op deze architectonische verschillen is ook een rijkdom aan woningtypes / plattegronden bedacht waardoor de verschillen ook in het gebruik van de woningen aanwezig zijn. Daarbij is ook zorgvuldig naar ligging in het plan en bezonning gekeken. Extra verdiepingshoogte aan de Tweede Muntmeesterlaan lokt het gebruik van (delen) van de begane grond uit voor werken aan huis of wellicht zelfs een kleine praktijkruimte.

Naast een rijke architectuur is het plan ook bijzonder op het gebied van duurzaamheid: De woningen hebben een gemiddelde EPC van 0,2 waarbij een belangrijk deel van de woningen nul-op-de-meter zal zijn. Het plan haalt een gemiddelde GPR score 8,7. Veel aandacht gaat uit naar circulariteit, wat ook blijkt uit de behaalde CPG score van 9,1.