Voor elk wat wils
Dit leidde tot een straatbeeld van huizen van hetzelfde design maar die toch allemaal een persoonlijke uitstraling hebben. Bewoners werden in een vroeg stadium bij de planvorming betrokken en hebben zelf een stem in de keuze van de kavel, de grootte, en de indeling van de woning gehad. Voor elk wat wils!
De meeste van de 68 ruime grondgebonden woningen grenzen aan het water van de Lewenborgsingel. Het plan bestaat uit rijtjeswoningen, half-vrijstaande woningen en vrijstaande woningen. Voor elk type woning is een basiswoning ontworpen bestaande uit een begane grond en een eerste verdieping. De kopers hadden een grote invloed op de grootte, indeling en het afwerkingsniveau van de te bouwen woning. Ze konden kiezen uit modules om de woning naar boven en naar achteren uit te breiden – als ware het een blokkendoos. Het straatbeeld zal, naast de verschillende type woningen, variëren door de keuzemogelijkheid een tweede verdieping toe te passen. Voor de ‘smalle’ woningen geldt dat de dakopbouw niet over de volle gevelbreedte loopt, zodat in het geval van een rijtje toch een ritmisch beeld ontstaat en niet één dichte wand.
Op kavels met een minimale breedte van 10,8m is er de mogelijkheid om de woning zowel in de lengte als in de breedte te plaatsen. Keuze voor een uitbouw op de begane grond is er zowel voor de in de breedte geplaatste woning als voor de in de lengte geplaatste woning.
In essentie is dit plan een simpele blokkendoos waaraan aan de meest openbare zijde(s) van ieder huis een zogenaamde pronkgevel wordt gemaakt. Deze gevel wordt gekenmerkt door een gevelvlak van zwarte enigszins glimmende stenen met daarin robuuste witte kaders met een ‘vrije’ vulling. De kaders komen voor in drie maten: het standaardkader (voor ramen en Franse balkondeuren), het voordeurkader (extra hoog) en het puienkader (ook voor garagedeur en erker).