Door de sloop van een oud ziekenhuis is er op de Berg in Amersfoort ruimte ontstaan voor een nieuwe villawijk. In dit voor Nederlandse begrippen unieke berglandschap mag FARO een op maat gesneden woonhuis ontwerpen. Een woonhuis dat zich nestelt in het landschap, zich ingetogen chique toont en, niet onbelangrijk, alle woonwensen van de toekomstige bewoners in vervulling laat gaan.

  • Programma Halfverdiepte villa
  • Opdrachtgever Karin en Boudewijn
  • Aannemer Bouwbedrijf Van Middendorp B.V.
  • In samenwerking met Constructiebureau Tentij B.V.
  • Gereed 2021
00/00

Moderne villa, ingebed in het landschap

Het bijzondere landschap vroeg als het ware om een antwoord. Het daagde ons uit om het huis optimaal met haar directe omgeving te verweven. De inbedding in het glooiende terrein geeft het huis en het kavel hun eigenzinnige vorm.

Door de architectonische volumes op een speelse manier te schakelen ontstaan er verschillende buitenplekken met elk hun eigen karakter. Maar ook binnen beleef je de unieke ambiance optimaal: Plekken in het huis staan uitdrukkelijk in verbinding met het fraaie uitzicht.

Het hoogteverschil geeft ook praktische mogelijkheden: we konden het uitbuiten voor een handige grote kelder.De eigenzinnige vorm wordt versterkt door haar materialisering. Door alle dichte gevels volledig in fraai grijs metselwerk uit te voeren, wordt de plasticiteit versterkt. Forse gevelopeningen worden gevuld met grote glasvlakken in ranke kozijnen waarbij de diepe negges het robuuste karakter versterken.

Binnen is het huis een aaneenschakeling van optimaal vormgegeven plekken, volledig afgestemd op het wensenprogramma van de bewoners. Via de ruime, heldere vestibule stap je binnen in de royale hal. Deze staat in verbinding met het trappenhuis dat door de grote raampartijen altijd licht en ruimte ademt. Het schakelt de verdiepingen luchtig aaneen en voorziet ze van overvloedig daglicht.

De woonvertrekken bieden optimaal zicht op de tuin en wijde omgeving: een open sfeer voor de keuken met zicht op voor- en tuinzijde en een eetplek die als het ware de tuin insteekt. De woonkamer is meer naar binnen gericht, met een groot raam aan de straatkant. Op de verdieping bevinden zich de slaapvertrekken, met elk hun eigen buitenverblijf. En ook hier konden we het hoogteverschil weer handig benutten, voor beschutte plekken in een half ingegraven kelder en een bijzondere saunaruimte aan een intieme patiotuin.

Een huis kortom, dat vele sferen in zich verenigt, dat verrast bij elke hoek die je omgaat, bij elke ruimte die je betreedt. Maar vooral, waar het allemaal om begon: een huis met blije bewoners! Hun verwachtingen zijn hiermee ver overtroffen. Daar doen we het voor.