In Utrecht, in de levendige en gevarieerde wijk Lauwerecht, hebben we gewerkt aan een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap project voor 20 huishoudens. Op de plek waar eerst portiekflats stonden staan nu 17 unieke grondgebonden woningen en 3 bijzondere appartementen.

  • Programma 17 eengezinswoningen en 3 appartementen
  • Aannemer Bouwonderneming van Bekkum BV
  • In samenwerking met Urbannerdam en Buro Botz
  • Gereed 2018
FARO architecten Goeman Borgesius portret
We voelden ons meteen thuis in dit huis, veel sneller dan in een gewoon nieuwbouwhuis. Bas Westdijk, opdrachtgever en bewoner

We voelden ons meteen thuis in dit huis, veel sneller dan in een gewoon nieuwbouwhuis. Je hebt het zelf mee ontworpen, je hebt in je hoofd bedacht waar je je meubels neer gaat zetten, daar ben je tijdens het ontwerp al mee bezig. Het is echt ons huis!

Wat wij verrassend leuk vinden is ons terras op de tweede verdieping. De gevel aan de kopse kant loopt helemaal voor het terras langs. In de gevel zit een opening met een hek, zonder glas. Als je daar doorheen kijkt vanaf het terras dan kijk je op een grote groene krulwilg. Dat geeft een heel apart effect. Het lijkt alsof je ergens in Zuid-Frankrijk zit.

00/00
FARO architecten Goeman Borgesius Utrecht 02
FARO architecten Goeman Borgesius Utrecht 11
FARO architecten Goeman Borgesius Utrecht 10
FARO Architecten Goeman Borgesius Utrecht header

20 eigenzinnige woningen

Het plan is onderdeel van een grote herstructureringsopgave van Lauwerecht en de aanliggende Staatsliedenbuurt die het woon- en leefmilieu in deze wijken wil verbeteren. De 20 woningen vormen samen met een karakteristiek bestaand pand van begin vorige eeuw een gedifferentieerd stadsblok.

Voor het ontwerp van deze woningen is samen met de toekomstige bewoners eerst een gezamenlijke bouwdoos ontwikkeld. Door middel van moodboards en individuele gesprekken hebben we inzicht gekregen in de dromen en wensen van ieder huishouden. Op basis hiervan hebben we in verschillende stappen samen de bouwdoos vast kunnen stellen. In de verschillende fases van het ontwerpproces zijn de bouwkosten van alle onderdelen uit de bouwdoos berekend.

Er ontstond de keuzemogelijkheid uit drie verschillende basisplattegronden. De basisopzet werd bepaald door de positie van de trap, entree en installaties. Op deze basisplattegronden waren nog verschillende variaties mogelijk. Het ene huishouden wenste bijvoorbeeld veel slaapkamers, terwijl een ander de voorkeur had voor meer open ruimten of vides.
Voor de gevel bleek er vraag naar in essentie drie gevelstijlen; modern, klassiek en industrieel. Binnen een gevelstijl waren eveneens variaties te maken. Bijvoorbeeld de kleur van de steen of kozijnen kon variƫren en verschillende accessoires zoals erkers, balkons, sierlijsten konden worden toegevoegd.
Na het gezamenlijk bepalen van de losse onderdelen, konden de toekomstige bewoners met de bouwdoos hun eigen unieke woning samenstellen.

Binnenin het blok ontstaat een eigen binnenwereld die licht, eenheid en rust uitstraalt. Ook deze elementen zijn met de toekomstige bewoners in het ontwerpproces als kwaliteit benoemd en vastgelegd in een eenvoudig en rustig pallet van een beperkt aantal materialen en een groene inrichting waaruit gekozen kon worden; een eigen bouwdoos voor de binnenwereld.

Met de bouwdoos als basis ontstond als vanzelfsprekend samenhang in het plan. Tegelijkertijd maakt de combinatie van mogelijkheden een grote variatie aan woningen mogelijk. Met als resultaat een gedifferentieerd stadsblok dat bijdraagt aan de karakteristiek van de wijk.