Een mooie mijlpaal voor het nieuwbouwproject Zwethof in Zoeterwoude-Dorp: de bouw gaat van start! Tijdens de feestelijke bijeenkomst op 28 september verrichtten Paul Olthof, wethouder van de gemeente Zoeterwoude, en Gilbert Kokenberg, directeur projecten bij AM, de officiële handeling om de start te markeren. Onder het toeziend oog van de toekomstige bewoners en geïnteresseerden onthulden zij het ontwerp van een insectenhotel dat bij oplevering van de woningen wordt geplaatst. Als ontwerper van  van het plan was FARO natuurlijk trotse aanwezige!

Zwethof ligt in het open en waterrijke slagenlandschap van de Zwet- en Grote Blankaartpolder aan de zuidzijde van Zoeterwoude-Dorp. Het plan is ingebed in het oer-Hollandse landschap met haar lange kavels, boerensloten, molens, dijken en weidse uitzichten. De woningen zijn als het ware te gast in het landschap. Centraal staat het behoud van de weidsheid van het gebied als totaal en de lange zichtlijnen over de kavels in het bijzonder. Het water vormt de drager van de planstructuur.

De stedenbouwkundige hoofdopzet van het plan is een eilandenstructuur gebaseerd op het veenweide landschap. De erfeilanden vormen samen een klein buurtschap. Soortgelijke woonmilieus in de buurt, zoals De Zuidbuurt en het Watertje in Zoeterwoude-Dorp vormen een directe inspiratiebron.

Opdrachtgever: AM Zuidwest | Landschappelijk plan: Feddes/Olthof landschapsarchitecten en Trafique | Aannemer: Boer Nieuwerbrug

00/00
FARO architecten Zwethof Zoeterwoude

Gerelateerde projecten