Het centrum van Uithoorn wordt flink op de schop genomen. Een gesloten winkelcentrum moet bij het centrum worden betrokken en de ligging aan de Amstel moet beter worden benut. Het profiel van de Amstelkade is al flink verbeterd en er is een nieuwe passantenhaven aangelegd. De vestiging van het havenkantoor en de bibliotheek in een prominent gebouw aan de kade is een nieuwe stap in deze transformatie. FARO ontwerpt dit gebouw en verzorgt een volledige uitwerking in BIM zodat bouwfouten kunnen worden voorkomen en alle tekeningen, van vergunningsaanvraag tot verkoop, eenvoudig worden gegenereerd.

 • Programma Bibliotheek, havenkantoor en 30 woningen met parkeeroplossing
 • Opdrachtgever Van Wijnen Ontwikkeling
 • Aannemer Van Wijnen Haarlemmermeer
 • Mee-modellerende partijen Aat Vos, Wijcon en Nieman
 • BIM Protocol Van Wijnen
 • Gereed 2022
 • Verhuur via Altera Vastgoed
00/00 Bekijk in AR
 1. Installeer op je mobiel eenmalig de Augment app
 2. Scan met je camera de QR-Code
 3. Kies > view in your space
 4. Richt op een leeg oppervlak en klik om het model te plaatsen
FARO architecten De Rede Uithoorn GIF
FARO architecten De Rede Uithoorn Detail
FARO architecten Rede Uithoorn 02
FARO architecten Rede Uithoorn 01

Bibliotheek als kloppend hart voor Uithoorn

Uithoorn mist in het centrum een plek waar iedereen welkom is. Een laagdrempelige ontmoetingsplek waar je ook nog iets opsteekt. De nieuwe bibliotheek wil deze plek voor iedere Uithoornaar zijn. Niet slechts een plek waar boeken worden uitgeleend, maar een verblijfsplek waar kennis laagdrempelig voor iedereen beschikbaar is en waar het prettig verblijven is. Het kloppende culturele hart van Uithoorn. Zo’n functie vraagt om een prominent gebouw aan de Amstelkade. Een kade die met dit nieuwe gebouw ook een impuls krijgt voor verdere kwalitatieve vernieuwing.

De kostendrager voor het project zijn 30 huurwoningen op de verdiepingen. Voor een belangrijk deel gelegen aan de Amstelkade met prachtig uitzicht, deels aan een parkeerpleintje aan de achterzijde. Door aan dit pleintje nu voor het eerst voorkanten te situeren, wordt ook hier de aanzet voor een kwalitatieve verbetering van de plek gegeven. De appartementen zijn verbonden door een als veranda vormgegeven kleinschalige galerij en schermen de parkeeroplossing af vanuit de belangrijkste stedenbouwkundige ruimten.

Het blok is bewust vormgegeven als een verzameling van verschillende panden zodat het past in de geleding van de stedenbouwkundige wand aan de Amstelkade. Het bijzondere karakter van de bibliotheek krijgt nadruk door extra hoogte ten opzichte van de buurpanden, het is letterlijk het hoogtepunt.

Het project is uiteraard gasloos en kan door kopers relatief eenvoudig energieneutraal worden gemaakt. In de bibliotheek is extra aandacht voor lage exploitatiekosten: eenvoudig te beheren met weinig mensen, een zuinige energiehuishouding en onderhoudsarme materialen.

Het BIM (ontwerp) model is opgesteld door FARO waarbij we zowel het bouwkundig model als de constructie hebben gemodelleerd. Hieruit worden alle tekeningen gegenereerd voor aanvraag vergunning, verkoop en werktekeningen. De coördinatie en clashcontroles zijn verzorgd door FARO en is vastgelegd in ons eigen BIM-protocol. In de werkvoorbereiding zijn de leveranciersmodellen toegevoegd en gecontroleerd in een IFC coördinatie model. Coördinatie en controle van modellen is na de werktekeningen verzorgd door Van Wijnen.