Een eigentijds winkelcentrum moet aan een aantal belangrijke eisen voldoen: Aanbod, beleving en bereikbaarheid, dat zijn de belangrijkste thema’s. In de wijk Passewaaij in Tiel zijn we erin geslaagd om deze criteria perfect op elkaar af te stemmen. Op het dak van het winkelcentrum konden ook nog eens 28 energiezuinige woningen in de sociale huur worden gesitueerd.

  • Programma 6700m2 winkels en 28 sociale huur appartementen
  • Opdrachtgever Westlede bv, Walvoort Ontwikkelaars/Fieten Projecten
  • Woningcorporatie SCW Tiel
  • Aannemer WAM & van Duren
  • Mee-modellerende partijen Qbuz bouwconstructie en Acel installaties
  • Oplevering 2020
00/00
FARO architecten Winkelcentrum Westlede Tiel GIF
FARO architecten Winkelcentrum Westlede Tiel Detail

De beleving van het winkelen

Naast 2 supermarkten in verschillende segmenten zijn er speciaalzaken met een hoogwaardig aanbod.
Er is een veelheid aan winkels van heel klein tot middelgroot, van food, tot dierenspeciaalzaak en schoenmaker. En uiteraard is ook de horeca ruim vertegenwoordigd.

Een winkelcentrum is veel meer dan een verzameling winkels: voor velen is het een recreatief uitje. Mensen zoeken verleiding en vermaak, beleving staat centraal.
De winkels zijn gegroepeerd langs een passage, die uitnodigt tot flaneren. De supermarkten fungeren als dagelijkse trekkers, de overige winkels en de horeca zorgen voor sfeer en een ontspannen ambiance waar je graag langer verblijft.

Het ruime parkeerterrein en de ingang-en van de passage liggen aan de oostkant van het gebouw om zo de rust en privacy van de bewoners te waarborgen. De appartementen zijn apart bereikbaar via een trappenhuis aan de westkant van het gebouw.

Op het dak van de winkels zijn 28 woningen gesitueerd. Dit zijn 3-kamer-appartementen in de sociale huur voor de woningcorporatie. Ze zijn ruim 85 m2, zeer energiezuinig, all electric en hebben ruime balkons. (Elektrische) fietsen en scoot-mobielen worden op de begane grond in een gezamenlijke fietsenstalling geplaatst. De woningen zelf zijn bereikbaar met trap of lift, over het dak of de galerij. Daarmee zijn ze bijzonder geschikt voor senioren.

De lange buitenmuren van van het winkelcentrum hebben een vriendelijke uitstraling gekregen, onder andere door de verschillen in niveau en structuur. Het gebouw is vormgegeven in diverse kleuren metselwerk: rood, paars en oranje, gecombineerd met witte accenten.
De aflevering van goederen vindt plaats buiten het zicht, in inpandige vrachtwagen-sluizen. Reclameuitingen van winkels zijn zorgvuldig ingepast in de architectuur.
De ingangen van de passage zijn geaccentueerd met een groot volume witte baksteen en strakke typografie, en daarmee vanuit de verte al te zien vanaf het grote parkeerterrein. De ingang van de appartementen aan de Trichtstraat heeft een monumentaal hoogteaccent dat de lange muur aan deze zijde elegant doorbreekt.

Winkelcentrum Westlede kende een lange aanloop, er was onzekerheid over planning en procedures. Toen eenmaal duidelijk was dat dit in orde zou komen, moest de uitwerking direct worden opgestart. Hier bleek het enorme voordeel van een goed en minutieus opgebouwd BIM-model. Omdat vanaf het begin veel aandacht was besteed aan het correct verwerken van alle kleinere onderdelen, konden we dit verzoek snel honoreren. Een goed opgebouwd model maakt het bovendien mogelijk om realtime met andere partijen samen te werken. Na het indienen van de aanvraag is het project in goede onderlinge samenwerking met aannemer, constructeur en installatieadviseur uitgewerkt.