In de wijk Passewaaij te Tiel wordt een nieuw winkelcentrum gebouwd. Het bestaande Winkelcentrum Kwadrant is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de wensen van deze tijd. Een eigentijds winkelcentrum moet aan een aantal eisen voldoen. Variatie, beleving, bereikbaarheid zijn de belangrijkste thema’s. Het moet natuurlijk in de eerste plaats een divers winkelaanbod hebben dat aansluit op de vraag van de moderne consument.

  • Opdrachtgever Westlede bv, Walvoort Ontwikkelaars/Fieten Projecten
  • Woningcorporatie SCW Tiel
  • Aannemer WAM & van Duren
  • Oplevering 2020
00/00
FARO architecten Winkelcentrum Westlede Tiel GIF
FARO architecten Winkelcentrum Westlede Tiel Detail

De beleving van het winkelen

Alle dagelijkse boodschappen moeten hier te krijgen zijn: daarom zijn er 2 supermarkten in verschillende segmenten. Ook zijn er speciaalzaken die meer hoogwaardige producten bieden. Er is een grote diversiteit aan winkels, van heel klein tot middelgroot, waar van alles te koop is; food en non-food. Ook horeca is ruim vertegenwoordigd. Winkelen is tegenwoordig echter veel meer dan alleen boodschappen ophalen, het is beleving.

Westlede, een winkelcentrum dat qua grootte in de midden-categorie valt, moet zoveel mogelijk klanten aantrekken. Dat gebeurt niet alleen met het winkelaanbod, ook de uitstraling is cruciaal. Voor de dagelijkse boodschappen zijn klanten vooral gericht op gemak en beleving. We hebben daarom de winkels zo veel mogelijk gegroepeerd langs een passage. De supermarkten fungeren als trekkers, de overige winkels maken sfeer. Je loopt door de passage en kan comfortabel en gezellig langs alle winkels lopen.

Het ruime parkeerterrein en de ingangen van de passage liggen aan de oostkant van het gebouw zodat het winkelend publiek zich niet mengt met de bewoners van de 28 bovenliggende sociale huur appartementen. Deze zijn apart bereikbaar via een trappenhuis aan de westzijde. De ruime 3-kamer woningen van 85 m2 zijn zeer energiezuinig, all electric, met mooie balkons. (Elektrische) fietsen en scootmobielen worden op de begane grond in een gezamenlijke fietsenstalling geplaatst. De woningen zelf zijn bereikbaar met trap of lift, over het dak of galerij en daarmee zeer geschikt voor senioren.

Een wijkwinkelcentrum met woningen moet veel meer zijn dan alleen maar een dichte doos met een ingang. De gevel is zo open mogelijk gemaakt en zorgvuldig vormgegeven in diverse kleuren metselwerk: rood/ paars/ oranje gecombineerd met witte stenen. Bevoorrading van winkels geschiedt buiten het zicht in inpandige vrachtwagen-sluizen, reclameuitingen zijn zorgvuldig ingepast. De ingangen van de passage zijn geaccentueerd en goed te vinden vanaf het grote parkeerterrein. De ingang van de appartementen aan de Trichtstraat is een monumentaal hoogteaccent dat de lange muur aan deze zijde elegant doorbreekt.

Winkelcentrum Westlede kende een lange aanloop, er was onzekerheid over planning en procedures. Toen eenmaal duidelijk was dat dit in orde zou komen, moest de uitwerking per direct worden opgestart. Hier bleek het enorme voordeel van een goed en minutieus opgebouwd BIM-model. Omdat vanaf het begin veel aandacht was besteed aan het correct verwerken van alle kleinere onderdelen, konden we dit verzoek snel honoreren. Een goed opgebouwd model biedt tevens eenvoudig de mogelijkheid om tegelijkertijd met andere partijen samen te werken. Na het indienen van de aanvraag is het project in goede onderlinge samenwerking met aannemer, constructeur en installatieadviseur uitgewerkt.