Leeuwesteyn is een van de laatste stukken van de grote Vinexlocatie Leidsche Rijn. Ingeklemd tussen de ondertunnelde A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal is het onderdeel van de aansluiting van Leidsche Rijn op de Utrechtse binnenstad. Wij wonnen met Ronduit Utrecht de eerste tender voor een blok voor marktpartijen in Leeuwesteyn met een plan vol verwijzingen naar het karakter van de Utrechtse Binnenstad.

  • Programma 40 stadswoningen met ondergrondse parkeergarage, waarvan 25 volgens Annex-concept en 8 appartementen
  • Opdrachtgever Linq Ontwikkeling
  • Aannemer HSB
  • Mee-modellerende partijen IBT Bouwtechniek en Alcedo
  • Is samenwerking met DELVA Landscape, Van Hoften, Martijn Sandberg
  • Verwachte oplevering 2020
  • Verkoop via Linq Vastgoedontwikkeling
00/00
FARO architecten Ronduit Utrecht GIF
FARO-architecten-Ronduit-Utrecht-Detail
FARO architecten Ronduit Utrecht 03
FARO architecten Ronduit Utrecht 04
FARO architecten Ronduit Utrecht 05
FARO architecten Ronduit Utrecht 06
FARO architecten Ronduit Utrecht05

Typisch Utrechts plan met bijzonder binnenhof

In opdracht van Linq Ontwikkeling bedachten we voor Ronduit Utrecht een typisch Utrechts plan met een bijzondere binnenhof waar Delva Landscape Architects voor de inrichting tekende. Een ondergrondse parkeergarage maakt de bijzondere groene binnenhof mogelijk die ook de aanwezige hoogteverschillen rolstoelvriendelijk oplost. Om in de binnenhof te komen zijn vier poorten in de bebouwing opgenomen, in elke gevelwand één. De poorten krijgen een eigen karakter door een kunstwerk van Martijn Sandberg op de muren. Met speciale vormstenen met in de klei aangebrachte teksten maakt Martijn voor ons een ‘bijdrage in Steyn’, zoals de werktitel van het kunstwerk luidt.

De groene binnenhof is door de poorten publiek toegankelijk waardoor we bijzondere Annex-woningen konden aanbieden: woningen die met twee volwaardige entrees (één in de hof en één aan de buitengevel) optimaal flexibel zijn voor bijzondere woonwensen, zoals een bedrijf aan huis, een Kangoeroe woning, een LAT-woning, etc. Eigenlijk is iedere woning in het plan anders door typologische en architectonische verschillen én de vele mogelijkheden voor kopers om woningen te personaliseren.

We hebben het plan opgebouwd in architectonische ‘korrels’ van een beperkt aantal woningen. Wat langer aan de zijde van het zogenaamde Oeverpark en kleiner aan de laan die Leeuwesteyn aan elkaar bindt. De korrels zijn verschillend in architectuur en allen moderne interpretaties van stijlen uit de Utrechtse binnenstad. Het meest opvallend is de sleutelgatwoning op de hoek: een interpretatie van de relatief veel in Utrecht voorkomende Art Nouveau woningen.

Behalve architectonisch en programmatisch bijzonder is het plan ook bijzonder duurzaam. EPC-scores van gemiddeld -0,2 en een gemiddelde GPR van 8,4 zijn cijfers om trots op te zijn. Veel aandacht is geschonken aan klimaatadaptatie (met name waterinfiltratie) en biodiversiteit (in de bijzondere binnentuin). We verwachten dat de bijzondere hof én de sterk gepersonaliseerde woningen ook zorgen voor betrokken en trotse bewoners!

Op basis van het BIM-protocol van FARO is een prestatiemodel gebouwd. Dat bestaat uit een constructief en bouwkundig model met daaraan gelinked het installatie- en het landschapsontwerp. Hierdoor kon veelvuldig tussen de verschillende partijen worden uitgewisseld en afgestemd. Dit was o.a. belangrijk bij het oplossen van het hoogteverschil tussen de tweede Muntmeesterlaan en de Oeverzijde. Om clashes en fouten te voorkomen zijn modelchecks op basis van IFC exports gemaakt. Het 2D tekenwerk is uit het samengestelde 3D model gegenereerd van bouwaanvraag tot verkoop- en werktekeningen. Ook de berekeningen voor de vergunning, GPR en MPG komen uit het BIM-model.