Leeuwesteyn is een van de laatste stukken van de grote Vinexlocatie Leidsche Rijn. Ingeklemd tussen de ondertunnelde A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal is het onderdeel van de aansluiting van Leidsche Rijn op de Utrechtse binnenstad. Wij wonnen met Ronduit Utrecht de eerste tender voor een blok voor marktpartijen in Leeuwesteyn met een plan vol verwijzingen naar het karakter van de Utrechtse Binnenstad.

  • Programma 40 stadswoningen met ondergrondse parkeergarage, waarvan 25 volgens Annex-concept en 8 appartementen
  • Opdrachtgever Linq Ontwikkeling
  • Aannemer HSB
  • Mee-modellerende partijen IBT Bouwtechniek en Alcedo
  • Is samenwerking met DELVA Landscape, Van Hoften, Martijn Sandberg
  • Verwachte oplevering 2021
  • Verkoop via Linq Vastgoedontwikkeling
00/00
FARO architecten Ronduit Utrecht GIF
FARO-architecten-Ronduit-Utrecht-Detail

Typisch Utrechts plan met bijzonder binnenhof

We hebben het plan opgebouwd in architectonische ‘korrels’ van een beperkt aantal woningen. Wat langer aan de zijde van het zogenaamde Oeverpark en kleiner aan de laan die Leeuwesteyn aan elkaar bindt. De korrels zijn verschillend in architectuur en allen moderne interpretaties van stijlen uit de Utrechtse binnenstad. Het meest opvallend is de sleutelgatwoning op de hoek: een interpretatie van de relatief veel in Utrecht voorkomende Art Nouveau woningen.

Op basis van het BIM-protocol van FARO is een prestatiemodel gebouwd. Dat bestaat uit een constructief en bouwkundig model met daaraan gelinked het installatie- en het landschapsontwerp. Hierdoor kon veelvuldig tussen de verschillende partijen worden uitgewisseld en afgestemd. Dit was o.a. belangrijk bij het oplossen van het hoogteverschil tussen de tweede Muntmeesterlaan en de Oeverzijde. Om clashes en fouten te voorkomen zijn modelchecks op basis van IFC exports gemaakt. Het 2D tekenwerk is uit het samengestelde 3D model gegenereerd van bouwaanvraag tot verkoop- en werktekeningen. Ook de berekeningen voor de vergunning, GPR en MPG komen uit het BIM-model.

Behalve architectonisch en programmatisch bijzonder is het plan ook bijzonder duurzaam. EPC-scores van gemiddeld -0,2 en een gemiddelde GPR van 8,4 zijn cijfers om trots op te zijn. Veel aandacht is geschonken aan klimaatadaptatie (met name waterinfiltratie) en biodiversiteit (in de bijzondere binnentuin). We verwachten dat de bijzondere hof én de sterk gepersonaliseerde woningen ook zorgen voor betrokken en trotse bewoners!