Een nieuwe buurt krijgt betekenis door zijn bewoners. Het vormen van een gemeenschap is extra belangrijk als die bewoners de allereerste in een nieuwe wijk zijn. In ons ontwerp voor De Watergaarde, het eerste deelplan in de nieuwe wijk De Tippe, nodigen we daartoe uit. De 41 woningen hebben een licht en open karakter en vormen een uitnodiging om elkaar te ontmoeten en samen invulling te geven aan een leefbare buurt.

  • Programma 6 appartementen, 35 grondgebonden woningen en een gemeenschappelijke tuin
  • Opdrachtgever Dura Vermeer
  • Aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo
  • Co-maker Buro Ontwerp & Omgeving
  • Gereed 2023
  • Verkoop via Woonfabriek Zwolle
00/00
FARO architecten De Watergaarde De Tippe Zwolle
FARO architecten De Watergaarde De Tippe Zwolle
FARO architecten De Watergaarde Zwolle
FARO architecten De Watergaarde Zwolle
FARO architecten De Watergaarde De Tippe Zwolle
FARO architecten De Watergaarde Zwolle
FARO architecten De Watergaarde De Tippe Zwolle

Een buurt vorm je samen

De Watergaarde bestaat uit 6 appartementen en 35 grondgebonden woningen, variërend in type en hoogte. De strakke en stadse buitenzijde van de buurt, waar geel metselwerk het beeld bepaalt, vindt een mooie tegenhanger in het ‘zachte’ en groene binnenhof. Deze vormt de gemeenschappelijke deler waar alle woningen speels omheen liggen. Natuurlijk is er in het binnenhof ruimte voor parkeren, maar we reserveerden vooral zo veel mogelijk plek voor een gezamenlijke binnentuin. Deze krijgt in co-creatie met bewoners een invulling. Een deel van de bewoners kan daarnaast vanaf een eigen veranda genieten van het water. Zo wordt fantastische ligging aan het water optimaal benut.

Rijk aan details
De overgang tussen architectuur en stedenbouw krijgt in De Watergaarde veel aandacht. Zo zijn de veranda’s, tuinmuren, poorten en bankjes naast de voordeur mee ontworpen met de woningen. Hierin zitten mooie details, zoals bogen en braziliaans metselwerk. Daarmee is De Watergaarde met recht een visitekaartje voor De Tippe te noemen!

Ton-sur-ton kleuren zorgen voor eenheid in het lichte metselwerk van de woningen. Tegelijkertijd heeft iedere straat, dankzij de rijke detaillering, een heel eigen uitstraling. Die details zitten bijvoorbeeld in het metselwerk, de raamlijsten en de bankjes naast de voordeuren. Daarmee zetten we de toon voor de volgende deelgebieden in De Tippe, waarin we die verscheidenheid ook graag terugzien.

Samen verder bouwen
Met de lichte architectuur en de zorgvuldige details bieden we bewoners niet alleen een prettig woonklimaat. Het is ook een uitnodiging om samen verder te bouwen aan deze prachtige buurt. Om elkaar op die bankjes te ontmoeten, om op de veranda samen te genieten van de zon of om in de binnentuin een gemeenschappelijke moestuin te beginnen. Neem de buurt maar in gebruik en geniet er van!