Het project aan de Goeman Borgesiuslaan in Utrecht is ontworpen voor een collectief van 20 particuliere opdrachtgevers. Binnen de wijk Lauwerecht ontstond een nieuw stadsblok met 17 grondgebonden woningen en drie appartementen die volgens de individuele wensen zijn vormgegeven. Met het oog op de betaalbaarheid en structuur is in het Voorlopig Ontwerp een keuzematrix samengesteld. De persoonlijke voorkeuren voor gevelstijl, plattegrondtype, beukmaat en ornament leverden unieke woningen op. Meer hierover is te lezen in de projectbeschrijving.

  • Programma 17 eengezinswoning en 3 appartementen
  • Opdrachtgever CPO Goeman Borgesius
  • Aannemer Bouwonderneming van Bekkum BV
  • Mee-modellerende partijen Snetselaar Constructieve Ingenieurs
  • Gereed 2019
00/00
FARO architecten Goeman Borgesius Utrecht GIF
FARO architecten Goeman Borgesius Utrecht Detail

CPO Goeman Borgesius

BIM (Building Information Modelling) is een ideaal middel om alle ontwerpkeuzes vast te leggen in één document. En dat is precies wat je nodig hebt om relatieve leken in bouwtechnisch opzicht – want dat zijn de meeste particuliere opdrachtgevers – te kunnen meenemen in het proces. Het Revit modelleerwerk werd gestart in de Definitief Ontwerp Fase. Gedurende het hele modelleerproces konden individuele keuzes op korte termijn gevisualiseerd worden, in samenhang met elkaar en met het totaalbeeld. Dat werd door de toekomstige bewoners enorm gewaardeerd. Zo was er een voortdurend inzicht in alle keuzes en de consequenties daarvan, voor alle betrokken partijen. Zien is geloven en misverstanden worden uitgesloten.

BIM maakt het mogelijk om 2d tekeningen zoals plattegronden te leveren in combinatie met 3d tekeningen. In dit geval bleken vooral de 3d straatbeelden heel verhelderend. Het kan per project uiteraard verschillen welke visualisaties relevant en/of noodzakelijk zijn. In principe is elk aanzicht, zowel van in- als exterieur uit het BIM model te halen.

Voor de aannemer hebben we ons in het modelleerwerk vooral gericht op het geometrisch exact afstemmen van alle bouwdelen, zoals kozijnen, trappen, lateien etc. Sommige aannemers werken graag met coderingen. Ook die gegevens zijn probleemloos uit het BIM model te destilleren.

De constructeur modelleerde ook in Revit waardoor het bouwkundig- en constructief model volledig op elkaar is afgestemd. Dat betekende winst in de beperkte tijd die beschikbaar was tot het indienen van de omgevingsvergunning. Voorafgaand aan de bouw hebben ook de onderaannemers en leveranciers de modellen kunnen gebruiken voor hun werkzaamheden. Zo bewijst het BIM model haar nut dwars door het hele proces.

We hebben bij dit project wederom gemerkt dat BIM veel waarde toevoegt bij particulier opdrachtgeverschap! Mede door deze ervaring, worden binnen FARO virtual reality en augmented reality doorontwikkeld als communicatiemiddel voor nieuwe CPO’s.