Zeven stoere, houten woningen beëindigen de nieuwe gracht in de wijk De Vestingstad. De sheddaken, de terrassen aan het water en het bijzondere hoekaccent zorgen voor een opvallende verschijning en een prettige woonplek. De woningen maken deel uit van De Krijgsman: een enorme gebiedsontwikkeling met een grote diversiteit aan woningbouwprojecten op het voormalige fabrieksterrein van de Koninklijke Nederlandse Springstof Fabriek (KNSF).

  • Programma 7 koopwoningen
  • Opdrachtgever KNSF Vastgoed
  • Aannemer Dura Vermeer
  • Stedenbouwkundig plan la4sale
  • Gereed 2019
00/00
FARO, Gracht oost, De Krijgsman, Muiden
FARO, Gracht oost, De Krijgsman, Muiden

Stoer en industrieel wonen aan de gracht

De Gracht Oost heeft een dorpse en levendige sfeer. Passend bij deze sfeer én geïnspireerd door het industriële karakter van deze locatie ontwierpen wij zeven houten woningen. Zij staan binnen het voormalige schootsveld van het oude verdedigingswerk ‘De Westbatterij’. Vroeger moesten alle woningen binnen 300 meter van dit gebouw van hout zijn, zodat ze weggehaald konden worden om een vrij schootsveld te creëren. Dit was aanleiding om in het stedenbouwkundig plan alle woningen binnen deze ‘verboden kring’ te voorzien van een houten gevel, zodat de geschiedenis ook nu nog leesbaar is in het gebied. Zo verkleurt de vestingstad van houten materialisatie binnen de kring naar voornamelijk stenen materialen buiten de kring.

Op de kop en staart twee woningen met lichte, houten gevels. Met zijn grote hoekpui over de bovenste twee verdiepingen – met uitzicht over het IJmeer – vormt de woning op de kop een bijzonder accent. In het midden staan vijf woningen met donkere gevels en sheddaken. Door de bijzondere vorm van het dak hebben zij een mooie, hoge ruimte op de tweede verdieping. Geen rommelzolder dus, maar een ruimte die goed gebruikt kan worden. De waterzijde van deze woningen wordt extra goed benut door een grote pui met industriële uitstraling van twee verdiepingen hoog.

Bijzonder aan de woningen is dat zij een diepe voortuin aan de straatzijde hebben waarin ook geparkeerd kan worden. Om de voorzijde een eenduidige uitstraling te geven is langs alle tuinen een gemetselde poort mee ontworpen met daarin een deur, een rolhek, verlichting en een bel. Op deze manier hebben de woningen aan de voorzijde een ruime tuin en aan de andere kant een terras aan het water. Het beste van twee werelden.