Hof van Leijh ligt tussen de Schipholweg met haar grote stedelijke blokken en de laagbouw van de Slachthuisbuurt. In dit plan wordt de overgang tussen twee verschillende schalen en sferen gemaakt. De stadse allure van een van Haarlems mooiste invalswegen versus het intieme, dorpse karakter aan de noordzijde, in de luwte van de hoogbouw.

  • Programma: 173 woningen, (zorgappartementen, huur- en koopwoningen) en 85 parkeerplaatsen
  • Opdrachtgever: Elan Wonen
  • Aannemer: HBB Heemstede
  • Gereed: Oplevering 2020
Ik heb gekozen voor een groot raam in de woonkamer met weids uitzicht. Atie Kesterink, bewoner

Ik wás al zo blij dat ik in dit prachtige gebouw terecht kon, met mijn medische indicatie. Maar nu kon ik óók nog kiezen waar ik het raam en het balkon wilde. Dit plekje in de woonkamer, met het raam tot aan de vloer is nu het hele jaar door mijn uitkijkpost. Vanaf hier kan ik ook ‘mijn’ nieuwe Albert Heijn gebouwd zien worden en zie ik mijn bezoek uit de bus stappen.

Het gebouw heeft een fijne, ruime entree en vriendelijk afgeronde balkons. De randen van de windschermen hebben precies dezelfde kleur als het roodbruine baksteen. Die aandacht voor detail, dat geeft een goed gevoel.

00/00

Het entreegebouw herbergt een grote verscheidenheid aan appartementen, waarvan ongeveer de helft is bestemd voor mensen met een zorgindicatie en een aantal voor verstandelijk beperkten. Zorgaanbieders Zorgbalans, Dock en SIG beheren elk een deel.

Ook als zelfstandig huurder kun je zorg inkopen bij deze professionele zorgpartijen. Jong en oud mag zich hier vestigen met de mogelijkheid om lang zelfstandig te blijven. Alle woningen zijn bereikbaar zonder trap en drempels. Een concept dat past bij deze tijd zoals minister Hugo de Jonge het formuleerde bij het slaan van de eerste paal.

Naast het gestapelde programma zijn er ook grondgebonden huur en koopwoningen. Met name de woningen aan de Hannie Schaftstraat putten de inspiratie uit de directe omgeving. Net als het Hofje van Egmond is het Hof van Leijh aan de Hannie Schaftstraat een openbaar hof. Een hof stimuleert collectiviteit en sociale duurzaamheid. Het openbare groen versterkt het besloten karakter en de verblijfskwaliteit van de Hof. De bankjes bij elke voordeur nodigen uit tot een praatje met de buren.

Baksteenarchitectuur is van alle tijden, goede bakstenen verouderen mooi. Hof van Leijh heeft  baksteengevels langs de Schipholweg, die zijn geïnspireerd op de Amsterdamse en Haagse School: speciale verbanden, rondingen, ribbels en versieringen verrijken de gevels. Dit levert eigentijdse baksteengevels op met veel variatie. Op de hoek van de Schipholweg en de entree naar de Slachthuisbuurt is er op de hoogste hoek van het gebouw een beeldend tekst en licht ornament gemaakt.  De woningen in Hof van Leijh aan de Hannie Schaftstraat  verwijzen met hun overstekende dakranden en verschillende kleuren metselwerk juist naar de architectuur van het karaktervolle Hofje van Egmond.

Hof van Leijh omvat in totaal 173 woningen; een mix van huurwoningen, zorgappartementen en koopwoningen. De buurtwinkel en de gemeenschappelijke ruimte van de zorgappartementen op de begane grond en de gemeenschappelijke binnentuin brengen gezamenlijkheid en levendigheid in de wijk. De 21 koopwoningen zijn energiezuinig en hebben naast een eigen tuin ook een parkeerplaats op een afgesloten binnenterrein.