De Hortus maakt deel uit van wat voorheen de Veemarkt in Utrecht was. Een van de nieuwe stedelijke woonblokken, Blok C, heeft FARO ontworpen. Een belangrijk uitgangspunt bij deze opdracht van Ooms Bouw en Ontwikkeling, was een hoge mate van eigen inbreng van de toekomstige bewoners in de vormgeving van hun huis en omgeving. Voor ons een mooie kans om onze engineering technieken, die meestal primair voor de betrokkenen in het bouwproces worden gebruikt, hier ook in te zetten voor de bewoners.

  • Programma 50 eengezinswoningen en 8 appartementen
  • Opdrachtgevers Ooms Bouw & Ontwikkeling
  • Aannemer Ooms Bouw & Ontwikkeling
  • Mee-modellerende partijen Swinn en Nieman
  • In samenwerking met Communicatiebureau Beaumont en Strootman Landschapsarchitecten
  • BIM Protocol FARO Architecten
  • Gereed 2019
00/00
FARO architecten Hortus Utrecht GIF
FARO architecten Hortus Utrecht Detail

Bouwdoos met keuze-elementen

Samen met de constructeur en de installatie adviseur hebben we een BIM model (3D Building Information Modelling) gemaakt, waarin een zogenaamde bouwdoos uitgewerkt is. De bouwdoos bevat keuze-elementen als volume, woningbreedte, indeling, kleur, materiaal en architectuurstijl. Deze elementen zijn samengesteld op basis van bijeenkomsten en gesprekken met bewoners, die al eerder hadden plaatsgevonden.

Het ruimtelijk model geeft de toekomstige bewoners direct inzicht in de gevolgen van hun keuzes. Het was leuk en leerzaam voor alle partijen om op deze manier met elkaar in contact te zijn. Bewoners waren enthousiast en verrast over de mogelijkheden en konden zich op deze manier makkelijk verplaatsen in hun toekomstig droomhuis. De soepele communicatie die dit opleverde was een grote winst voor alle betrokken partijen.

Maar natuurlijk zijn de modellen er primair voor de communicatie tussen alle betrokkenen in het bouwproces. Ons architectonische model is direct gelinkt aan de deelmodellen van de constructeur en de installateur. Hierdoor kunnen conflicten door middel van clashcontroles gaandeweg het proces snel geconstateerd worden. Alle partijen zijn continu op de hoogte van elkaars werk en ook de aannemer kan de voortgang op elk moment monitoren.