Sluiseiland ligt in een prachtige landschappelijke context, volledig door water omsloten in de groene noordwesthoek van Malburgen. De wijk grenst aan Park West, met uiterwaardenpark Meinerswijk naast de deur en dichtbij het Arnhemse stadscentrum. Op de plek van een middeleeuwse huisplaats en een verdwenen sluis verrijst een duurzaam wooneiland. Het eiland biedt ruimte aan 20 patiowoningen, 37 stadswoningen en 50 diverse sociale huur appartementen.

  • Programma 20 patiowoningen, 37 stadswoningen en 50 diverse sociale huur appartementen
  • Opdrachtgevers Nikkels Projecten, Linq Ontwikkeling
  • Aannemer Nikkels Bouwbedrijf
  • In samenwerking met Feddes/Olthof, NTP
  • BIM protocol FARO
  • Gereed 2022
  • Verkoop via Roel Willemsen Garantiemakelaars
00/00

Groene binnenhof en water rondom

Het eiland heeft in de opbouw een stevige rand van grondgebonden woningen en appartementen met daarbinnen een intieme groene wereld van grondgebonden woningen, tuinen en een groen hof. De huizen aan de rand zijn alzijdig gericht, met uitzicht op het water en het groene hof. Sfeerbepalend zijn ook de houten vlonders, die deel uitmaken van een wandelroute over het hele eiland.

Voor dit project maakte FARO, in samenspraak met opdrachtgever Nikkels een BIM protocol op maat. Het BIM model is in dit geval vooral behulpzaam bij het uitrekenen van kwantiteiten in materiaal en onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan materialen als het kalkzandsteen (waaruit de dragende binnenmuren zijn opgebouwd), gasbetonnen binnenwanden en het hardhout van de pergola’s en vlonders. Of geprefabriceerde onderdelen zoals kozijnen, staalconstructies en prefabbeton. De opdrachtgever (of leveranciers die toegang krijgen) kunnen precies die informatie uit het model halen die zij nodig hebben. Die informatie, met alle aantallen en afmetingen in een overzichtelijke lijst, kan in Revit als ‘schedules’ weergegeven worden, maar ook in de vorm van een Excel- Word- of PDF document.

Bimpact
Sluiseiland is een van de eerste FARO projecten waarbij gebruik is gemaakt van Bimpact: een geautomatiseerde Bouwbesluit-toetshulp voor BIM en Revit, ontwikkeld door Nieman Raadgevende Ingenieurs en Buro de Haan.
Middels deze handige tool zijn de woningen van Sluiseiland getoetst aan verschillende bouwbesluiteisen met betrekking tot oppervlakten, daglicht, doorspuibaarheid en ventilatie. Met één klik op de knop rekent Bimpact de gewenste aspecten steeds opnieuw uit, waardoor de invloed van ontwerpwijzigingen snel inzichtelijk te maken is. Doordat de toets direct in Revit wordt uitgevoerd, hoef je als ontwerper of modelleur niet continu te wisselen tussen programma’s, zodat ook kleine aanpassingen gemakkelijk te toetsen zijn. Ook maakt de tool inzichtelijk waar de knelpunten zitten als bepaalde eisen of het model niet voldoen, wat het makkelijker maakt deze problemen op te lossen.
Uiteindelijk maakt Bimpact een rapportage van de getoetste bouwbesluitonderdelen. Deze is bij Sluiseiland ook gebruikt voor de indiening van de omgevingsvergunningsaanvraag. Super efficiënt!