Geïnspireerd door het naastgelegen vooroorlogse Tuindorp Patrimonium ontwerpt FARO architecten Weerestein, een tuindorp 2.0. Er is goed gekeken naar het karakter van het oude tuindorp Patrimonium, waar een moderne versie naast wordt gezet. Appartementen, duplexwoningen en eengezinswoningen delen dezelfde materiaalkeuze en een mix van architectonische elementen als bandramen, wit lijstwerk en goede maaiveldaansluitingen waardoor ze zich als broers en zussen verhouden. Beide tuindorpen worden met elkaar verbonden door een fraaie groenblauwe as, de Parkstrook. Deze groenstrook wordt een landschappelijke verblijfsplek voor zowel de bestaande als de nieuwe bewoners.

  • Programma 136 sociale koopappartementen en 148 gezinswoningen
  • In samenwerking met Flux landscape architecture en Interegion Groep
  • Opdrachtgevers VOF SIZO (Timpaan en UBA)
  • Aannemers UBA Bouw en AW groep
  • Gereed 2023
00/00

Meekijken en aansturen gaande het proces

De BIM modellen die we voor Hillegom maken, worden door de aannemer gebruikt tijdens de werkvoorbereiding en op de bouw. Hiervoor is een BIM-uitvoeringsplan en een BIM-protocol opgezet. FARO, constructeur Tentij en uiteindelijk ook de installateur leveren IFC’s (digitale beschrijvingen voor het BIM model) aan, zodat de aannemer daaruit de volumes en hoeveelheden kan halen en kan meekijken en aansturen gaande het proces.

Tentij werkt de modellen, net als wij, in Revit uit. Deze linken wij in het model om daaruit alle output te genereren, zoals de tekeningen voor de bouw.

Bij de uitwerking van de grondgebonden woningen hebben we onze creativiteit aangesproken om een goede balans te vinden tussen daglichttoetreding en energieprestatie. BENG vraagt om een optimale energieprestatie, de toekomstige bewoner wil een fijn licht huis, met royale kozijnen. Dat vraag om een zorgvuldig ontworpen gevel.

Bij de appartementengebouwen hadden we een flinke zoektocht naar een passend installatieprincipe. De esthetisch bijzondere flauwe kaphelling vraagt om een maximale afstand tussen inlaat van schone lucht en uitblaas van gebruikte lucht, de ‘verdunningsfactor’. Dit hebben we opgelost met een minimale aanpassing van de dakhelling.