Geïnspireerd door het naastgelegen vooroorlogse Tuindorp Patrimonium ontwerpt FARO architecten i.s.m. Flux Landscape architecture een tuindorp 2.0 voor de voormalige Hillegomse SIZO sportvelden. Het plan bestaat uit 136 woningen in de sociale koop en ca. 148 woningen in de vrije sector koop. Ook is er plek gereserveerd in het plan voor woningen in de sociale huursector.

  • Programma 136 sociale koopappartementen en 148 gezinswoningen
  • Opdrachtgevers Timpaan en UBA Projectontwikkeling
  • Aannemers UBA Bouw en AW groep
  • In samenwerking met Flux landscape architecture en Interegion Groep
  • Gereed 2023
00/00

Groene parkstrook bindt twee tuindorpen

Het oude Tuindorp Patrimonium en het nieuwe Tuindorp Weerestein worden met elkaar verbonden door een fraaie groenblauwe as, de Parkstrook. Deze groenstrook wordt een landschappelijke verblijfsplek voor zowel de bestaande als de nieuwe bewoners. De woningen zijn, passend bij de tuindorpgedachte, als een architectonische familie ontworpen.

Er is goed gekeken naar het karakter van het oude tuindorp Patrimonium waar een moderne versie naast wordt gezet. Appartementen, duplexwoningen en eengezinswoningen delen dezelfde materiaalkeuze en een mix van architectonische elementen als bandramen, wit lijstwerk en goede maaiveldaansluitingen waardoor ze zich als broers en zussen verhouden. Het terrein van de voormalige sportvelden (SIZO) te Hillegom wordt ontwikkeld tot een levendige woonwijk.

Naast een goed stedenbouwkundig, landschappelijk en architectonisch ontwerp hebben we ook nadrukkelijk naar duurzaamheidsaspecten gekeken. In deze wijk worden alle onderwerpen zoals circulariteit, duurzame energie, CO2-reductie, klimaatadaptie en biodiversiteit integraal en met een hoog ambitieniveau aangepakt.

Het tenderteam bestaat uit regionale partijen. In opdracht van de ontwikkelaars Timpaan en UBA Projectontwikkeling tekent FARO architecten uit Lisserbroek voor de stedenbouw en architectuur, Flux landscape architecture voor het landschappelijke ontwerp, AW Groep uit Lisse voor grond-, weg- en waterbouw, Interegion Groep uit Rijpwetering voor tender- en procesmanagement en UBA Bouw zal de bouw voor haar rekening nemen.

Na een verdere uitwerking van het stedenbouwkundig plan in overleg met gemeente Hillegom en in participatie met de buurt, zal de bouw van de eerste woningen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 van start gaan.